Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:KSH: nőtt a kereskedelmi szálláshelyek forgalma

Létrehozva: 2011. január 10.
Módosítás: 2011. január 10.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

A kereskedelmi szálláshelyeken a vendégéjszakák száma 2010. január-novemberben az előző évihez viszonyítva 1,2 százalékkal emelkedett, a szálláshelyek bevétele folyó áron 4 százalékkal nőtt  - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn. Az EKF rendezvények miatt Pécsett háromnegyedével nőtt a külföldi vendégek száma.

A vizsgált időszakban 3 millió 191 ezer külföldi vendég 8 millió 902 ezer vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek száma 5 százalékkal, a vendégéjszakáké pedig 1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A belföldi vendégek száma ugyanebben az időszakban 3 millió 672 ezer volt, ők 9 millió 139 ezer vendégéjszakát töltöttek el, a vendégek és vendégéjszakák száma lényegében nem változott az előző év azonos időszakához mérten.

A négy- és ötcsillagos szállodákban a vendégek száma csaknem 20 százalékkal, a vendégéjszakáké 10-17 százalékkal bővült. Az alacsonyabb kategóriákban - a három-, két-, egycsillagos egységekben -  219 ezerrel kevesebb éjszakát töltöttek el a külföldiek 2009 azonos időszakához viszonyítva. A külföldi vendégek számának kismértékű emelkedése a Dél-, Nyugat-Dunántúl és a Budapest-Közép-Duna-vidék turisztikai régiókban tapasztalható - közölte a KSH. Az időszak folyamán a kereskedelmi szálláshelyeken a belföldivendég-forgalom több mint hattizedét fogadó szállodákban 5,5 százalékos növekedés figyelhető meg az éjszakák számában. A panzióknál 10 százalékos csökkenés következett be.

Novemberben a belföldi vendégek száma 20 százalékkal, a vendégéjszakák száma 31 százalékkal emelkedett, ami részben a megelőző évekhez képest a késői és igen hosszú őszi iskolai szünetnek köszönhető a KSH szerint. Novemberben a külföldi vendégek száma 1,9 százalékkal, a vendégéjszakáké 1,1 százalékkal emelkedett 2009. novemberhez mérten.

Háromnegyedével nőtt a külföldi vendégek száma Pécsett

A 2010-ben Európa Kulturális Fővárosa címet viselő Pécsett a vendégek száma 26, a vendégéjszakák száma 28 százalékkal nőtt. A pécsi szálláshelyeken minden negyedik vendég külföldi volt, számuk a dinamikus emelkedést követően közel háromnegyedével bővült az egy évvel ezelőttihez képest.

Január-novemberben a szállodák szobakihasználtsága átlagosan 45,9 százalékos volt, ezen belül az ötcsillagos szállodák működtek a legmagasabb, 61,2 százalékos aránnyal. A szálláshelyek összes árbevétele 4 százalékkal emelkedett 2009 azonos időszakához képest, a kereskedelmi szálláshelyek 2010. január-novemberben összesen 219 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíj bevétel 120 milliárd forint volt. A forint az euróhoz képest az első tizenegy hónapban mintegy 2 százalékkal volt erősebb, mint egy évvel korábban.

A kiadott szállodai szobák bruttó átlagára január-novemberben 14. 197, az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel - bruttó REVPAR - 6.512 forint volt. A működő kereskedelmi szálláshelyek közül novemberben 1.468 egység fogadott el fizetőeszközként üdülési csekket. A belföldi vendégek az év első tizenegy hónapjában 16,4 milliárd forint értékben fizettek a szálláshelyi szolgáltatásokért üdülési csekkel. A KSH adatai szerint 2010. november 30-án a Magyarországon működő kereskedelmi szálláshelyek száma 1.909 volt, ezen belül a 759 szálloda 47 ezer szobával, a panziók pedig 10 ezer szobával működtek.

Ugrás vissza Ugrás vissza...