Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Tavaly nőtt a kereskedelmi szálláshelyek forgalma

Létrehozva: 2011. február 7.
Módosítás: 2011. február 7.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

A kereskedelmi szálláshelyeken a vendégek száma 1,9 százalékkal, a vendégéjszakáké 1,5 százalékkal nőtt 2010-ben, a szálláshelyek árbevétele folyó áron 4 százalékkal emelkedett az előző évhez viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.

A belföldi vendégek száma tavaly 0,5 százalékkal csökkent, míg a vendégéjszakáké 1,6 százalékkal haladta meg a 2009. évi alacsony bázist. A külföldi vendégek száma ugyanakkor 4,8 százalékkal, a külföldi vendégéjszakáké 1,4 százalékkal emelkedett tavaly az előző évhez képest. A vendégforgalom összességében a 2004. évinek felelt meg, folyó áron a bevétel tavaly 234,3 milliárd forint volt. Tavaly 3 millió 386 ezer külföldi vendég 9 millió 358 ezer vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken.

A külföldivendég-forgalom szerkezete továbbra is átalakulóban van. A legjelentősebb küldő országok közül a Németországból, Lengyelországból és az Egyesült Királyságból érkező vendégek éjszakáinak száma csökkent, miközben az Ausztriából, Olaszországból, Csehországból és az Egyesült Államokból érkezők esetében nőtt.

Az időszak folyamán a kereskedelmi szálláshelyeken 3 millió 918 ezer belföldi vendég 9 millió 672 ezer vendégéjszakát töltött el. A belföldivendég-forgalom több mint hattizedét fogadó szállodákban 6 százalékos növekedés figyelhető meg az éjszakák számában. A belföldivendég-forgalom visszaesése a kilenc turisztikai régióból kettőt érintett, és a szintje az ország egésze tekintetében a 2006. évben volt hasonló. A Balatonon eltöltött éjszakák száma 2010-ben a külföldiek és a belföldiek esetében 8, illetve 5 százalékkal esett vissza.

Sok külföldi érkezett az EKF rendezvényekre

A népszerű gyógy-, illetve wellness-szállodák látogatottsága eltérő képet mutatott: a balatoni gyógy szállodák vendégforgalma, leginkább a külföldivendég-éjszakák visszaesése miatt, 7 százalékkal csökkent, míg a wellness-szállodákban, részben a kapacitásnövekedés következtében, másfélszeresére nőtt az éjszakák száma az egy évvel korábbi időszakhoz képest. Budapesten, a balatoni üdülőkörzettel ellentétben, zömében a visszatérőben lévő külföldi vendégeknek köszönhetően, 5 százalékkal emelkedett a vendégéjszakák száma.
A 2010-ben az Európa Kulturális Fővárosa címet viselő Pécsett mind a vendégek, mind a vendégéjszakák száma jelentősen, 26, valamint 28 százalékkal nőtt. Bár csupán minden negyedik vendég volt külföldi a pécsi szálláshelyeken, számuk a dinamikus emelkedést követően közel háromnegyedével bővült az egy évvel ezelőttihez képest.

Az ötcsillagos szállodákban volt a legnagyobb kihasználtság

Tavaly január-decemberben a szállodák szobakihasználtsága átlagosan 44,8 százalékos volt, ezen belül az ötcsillagos szállodák működtek a legmagasabb, 59,9 százalékos szobakihasználtsági aránnyal, a négycsillagos házak 50,2 százalékos foglaltságot értek el. A gyógy szállodák szobáinak igénybevétele is átlagon felüli, 56 százalékos volt. A magasabb igényeket kielégítő, saját magukat kastélyszállodaként azonosító házak az átlagosnál alacsonyabb, 30 százalékos kihasználtsággal működtek.

A szálláshelyek összes 234,3 milliárd bruttó árbevételén belül a szállásdíj bevétel 127,5 milliárd forint volt, a vendéglátás 55,9 milliárd forintot, az egyéb árbevétel 50,9 milliárd forintot tett ki. A forint az euróhoz képest tavaly mintegy 2 százalékkal volt erősebb, mint egy évvel korábban. Tavaly a kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 14.223, az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel  - bruttó REVPAR - 6.375 forint volt.

Több mint 46 milliárd értékben fogyott az üdülési csekk

A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány előzetes adatai alapján a 2010-ben értékesített üdülési csekkek értéke meghaladta a 46 milliárd forintot, amelynek 68 százalékát a belföldi felhasználók a szálláshely-szolgáltatás, utazásszervezés és étkezés keretein belül használták fel. A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján novemberben 1.454 egység fogadott el fizetőeszközként üdülési csekket. Tavaly december 31-én a Magyarországon működő kereskedelmi szálláshelyek száma 1.893 volt, ezen belül a 758 szálloda 46 ezer szobával és 836 panzió 15 ezer szobával működött.

Ugrás vissza Ugrás vissza...