Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Változatlanul az export húzza az ipari termelést

Létrehozva: 2011. április 14.
Módosítás: 2011. április 14.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

Az ipari termelés motorja februárban az exportorientált vállalatok teljesítménye volt, a belföldi eladások nem érték el az egy évvel korábbi szintet, de a csökkenés lassult. Az ipari termelés az előző év azonos időszakához képest 14,3 százalékkal emelkedett, a jelentős bővülésben azonban szerepet játszott az alacsony bázis is - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

A számok megegyeznek az előzetesen közöltekkel: az ipari termelés volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva 2011 februárjában 14,3 százalékkal nőtt, a munkanaphatástól megtisztított és a kiigazítatlan index szerint is. A termelés az év első két hónapjában 13,8 százalékkal magasabb volt, mint 2010 azonos időszakában. A szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított februári ipari termelés januárhoz képest 0,9 százalékkal emelkedett, az első havi bővülés 15,3 százalék volt, miután a termelés volumene decemberben 13,3 százalékkal esett vissza havi szinten.

Az ipari értékesítés februárban havi szinten 2,5 százalékkal bővült a januári 0,6 százalékot követően. Az exportértékesítés azonban a januári 8 százaléknál alacsonyabb ütemben 1,7 százalékkal bővült, éves szinten a januári 15,9 százalékot követően 18,4 százalékkal nőtt. A belföldi értékesítés az előző hónaphoz képest már 4,5 százalékkal emelkedett februárban, januárban még csökkent 3 százalékkal, a második havi növekedéshez elsősorban az igen alacsony bázis járult hozzá. Éves összehasonlításban a februári belföldi értékesítés visszaesése 2,7 százalékra lassult az előző havi 11,2 százalékról.

Nőttek az új rendelések is: 2011 februárjában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 28,3 százalékkal nőtt 2010 azonos hónapjához viszonyítva. Az új exportrendelések 29,6, az új belföldi rendelések 16,7 százalékkal emelkedtek. Az összes rendelésállomány 19,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az ipari export 2011 első két hónapjában és februárban közel azonos mértékben, 18,5, illetve 18,4 százalékkal bővült 2010 azonos időszakához viszonyítva. Az exportértékesítés több mint felét a feldolgozóipar két alága adta. Az év második hónapjában a feldolgozóipari kivitel közel háromtizedét képviselő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene átlag feletti mértékben, 24,1 százalékkal emelkedett. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export negyedét adó járműgyártás kivitele 17,2 százalékkal volt magasabb.  Az ipar január-februári belföldi értékesítése 6,3 százalékkal csökkent 2010 azonos időszakához képest.

2011 első két hónapjában az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 8,2 százalékos bővülése a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében - a 2010. ilyenkori 9,6 százalékos létszámcsökkenéssel szemben - 5,3 százalékos létszámnövekedés mellett következett be. 2010 azonos időszakához képest az ipari termelés 2011 első két hónapjában Magyarország minden régiójában nőtt. A legnagyobb mértékű volumenbővülés Észak-Magyarországon (18,6 százalék), a legkisebb a Dél-Alföldön (4,8 százalék) figyelhető meg.

Ugrás vissza Ugrás vissza...