Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Az első negyedévben 2,4 százalékkal nőtt a GDP

Cikk:

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 0,7 százalékkal nőtt az idén az első negyedévben a megelőző negyedévhez és 2,4 százalékkal az egy évvel korábbihoz képest -  közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Elemzők is 2,4 százalékos éves GDP-növekedéssel számoltak. Naptári hatás kiszűrésével 2,3 százalékkal nőtt a GDP az első negyedévben 2010 első három hónapjához képest.

A 2,4 százalékos kiigazítatlan éves GDP-növekedés 2006 vége óta a legjobb adat, ezt megközelítő 2,3 százalékos gazdasági teljesítmény javulást is csak 2008 második negyedévében regisztrált a statisztika. Szabó Péter, a KSH nemzeti számlák főosztályának vezetője elmondta: az előző negyedévekhez hasonlóan termelési oldalról továbbra is az ipar, felhasználási oldalról pedig az export húzza a gazdasági növekedést. Kis változás az előző negyedévhez képest, hogy a pénzügyi tevékenységek ágazat alulteljesített a többi nemzetgazdasági ághoz képest, a hitelezés továbbra sem akar beindulni. A lakossági fogyasztás továbbra is stagnált, és termelési oldalról sincs olyan nemzetgazdasági ág, amely az iparon kívül szignifikánsan hozzá tudna járulni a gazdasági növekedéshez.
Az évek óta hanyatló ágazatok - például építőipar - továbbra is visszahúzza a gazdaság növekedését – mondta a főosztályvezető. A KSH a részletes első negyedéves GDP adatokat június 9-én közli.

Ugrás vissza Ugrás vissza...