Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Több külföldi kevesebbet költött Magyarországon az első negyedévben

Cikk:

Az első negyedévben 1 százalékkal több, 7,6 millió külföldi látogató érkezett Magyarországra, akiknek a fogyasztása 4 százalékkal, 208 milliárd forintra csökkent, eközben a külföldre látogató magyarok 133 milliárd forintot költöttek, 9 százalékkal többet, mint 2010 január-márciusában, így a negyedéves idegenforgalmi többlet 75 milliárd forintot tett ki, ami 21 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi azonos időszakban.

A Központi Statisztika Hivatal (KSH) pénteken közölte, hogy 2011 első negyedévében a magyar állampolgárok 3,5 millió alkalommal utaztak külföldre, s az utazások számának 2009 óta megfigyelhető csökkenése az év első negyedévében megállt. Az első negyedévben a külföldiek 1 százalékkal több, 16,6 millió napot töltöttek el Magyarországon, s a fogyasztásuk közel kétharmada, 131 milliárd forint a turisztikához kapcsolódott.
A KSH számításai szerint a forint 2011 első negyedévében átlagosan 1 százalékkal volt gyengébb, mint 2010 első negyedévében.

Az első negyedévben a külföldiek 76 százaléka egy napra, 24 százalékuk több napra érkezett. A negyedévben elhanyagolható mértékben 0,5 százalékkal, de tovább csökkent az egy napra látogatók száma, mert egyre kevesebb bevásárlóturista érkezik hazánkba. Az egy napra látogatók 38 százaléka átutazó volt, számuk 2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A vásárlók száma 5 százalékkal mérséklődött, arányuk továbbra is jelentős, 36 százalék volt, azonban 2 százalékponttal csökkent a 2010 első negyedévihez képest. A turisztikai céllal érkezők aránya 1 százalékponttal haladta meg az egy évvel korábbit, s 17 százalékra nőtt.

A több napra látogatók száma 2008 óta folyamatosan nő, e negyedévben 7 százalékkal haladta meg az előző évi szintet. A több napra érkező külföldiek átlagos tartózkodási ideje 5,9 nap volt. A több napra érkező 1,8 millió utazó 79 százaléka turisztikai céllal érkezett, amiből 14 százalék volt az üzleti utazók aránya. Az átutazók aránya 12, a huzamosabb idejű munkavégzés céljából érkezőké 5 százalék körüli volt.

A magyar állampolgárok egynapos útjainak egynegyede, míg a többnapos utak 83 százaléka volt turisztikai célú. Az első negyedévben a szabadidő eltöltése céljából tett utak száma 6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A nem turisztikai célú motivációk közül a vásárlás és a munkavégzés jelentősebb arányú. A magyarok egynapos útjainak több mint fele vásárlási célú volt, számuk nem változott. A 17 százalékot képviselő, munkavégzési célú kiutazások száma 11 százalékkal nőtt, az egynapos utak bővülésének köszönhetően.

A külföldre látogató magyar állampolgárok kiadásainak nagy része, 60 százaléka, azaz 80 milliárd forint elköltése turisztikai motivációjú volt, több mint harmada pedig munkavégzési és vásárlási célú utakhoz kapcsolódott. A kiadások növekedését elsősorban a munkavállalási célú utazásokhoz kötődő fogyasztás okozta.

Ugrás vissza Ugrás vissza...