Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Stagnál a kiskereskedelmi forgalom

Cikk:

A kiskereskedelmi forgalom volumene továbbra is gyakorlatilag stagnál  - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közölt adataiból. A júliusi forgalom 0,3 százalékkal elmaradt az előző havitól a szezonálisan és naptárhatástól megtisztított adatok szerint.

Tavaly júliushoz képest 1,3 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom a naptárhatástól megtisztított adatok szerint, az első hét hónapban pedig  0,3 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakától. Az eddigi legnagyobb idei forgalomcsökkenésben a tavalyi júliusi magas bázisadatnak is hatása lehetett. 
 
A forgalom 2007. áprilisától 38 hónapon keresztül 2010. júliusáig egyszer sem érte el az egy évvel korábbi szintjét. 2010-ben csupán a harmadik negyedév három hónapjában mutatott növekedést, idén viszont az első hat hónapban is háromszor (januárban, februárban és májusban) regisztrált emelkedést a statisztika. Ezekben az esetekben a bővülés mértéke egyszer sem haladta meg a két százalékot, idén májusban 1,7 százalékos volt a növekedés, amit 0,9 százalékos visszaesés követett júniusban.

Az Eurostat gyorsbecslése szerint - a naptárhatástól megtisztított adatok alapján - 2011 júliusában a kiskereskedelmi eladások az Európai Unió 27 tagállamában és az eurózóna országaiban átlagosan egyaránt 0,2 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az országok nem teljes körére rendelkezésre álló adatok 12 tagállamban bővülést, 10-ben csökkenést mutatnak. A legnagyobb növekedést (8,3 százalék) Luxemburgban, a legnagyobb visszaesést (8,9 százalék) Máltán mérték.

Ugrás vissza Ugrás vissza...