Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Nőtt az ipari termelés az év első nyolc hónapjában

Cikk:

Az ipari termelés az év első nyolc hónapjában 6,7 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában; 2011 augusztusában pedig volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva 4,4 százalékkal emelkedett - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A termelés munkanaphatástól megtisztítva augusztusban 0,4 százalékkal kisebb volt a tavaly augusztusinál. A szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított index júliushoz képest 1,3 százalékos csökkenést mutat.

A termelés növekedésében jelentős szerepet játszott, hogy idén augusztusban két munkanappal többet dolgoztunk. Fontos tényezőnek bizonyult még a járműgyártás exportbővülése, az élelmiszeripar volumennövekedése, amely elsősorban a jó mezőgazdasági termelésnek köszönhető. Tovább folytatódott a híradástechnikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti kereslet csökkenése.

A KSH kiemeli, hogy egy évvel ezelőtt a termelésben 18,2, az exportban 23,4 százalékos volumennövekedést mért, a belföldi eladások 2010 októbere óta egyetlen hónapban sem növekedtek.

Az ipari export 2011 első nyolc hónapjában 9,8, augusztusban 8,6 százalékkal emelkedett 2010 azonos időszakához viszonyítva. Az exportértékesítés majdnem felét a feldolgozóipar két alága adta.
 
2011 első nyolc hónapjában az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 2 százalékos bővülése a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében, a 2010. január-augusztusi 3,4 százalékos létszámcsökkenés után, 4,4 százalékos létszámnövekedés mellett következett be.

2010 azonos időszakához képest az ipari termelés 2011 első nyolc hónapjában Magyarország minden régiójában nőtt. A legnagyobb mértékű volumenbővülés Észak-Magyarországon (13,1 százalék), a legkisebb a Közép-Dunántúlon (2,3 százalék) figyelhető meg - közölte a KSH.

Ugrás vissza Ugrás vissza...