Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Nőtt az ipari termelés szeptemberben

Létrehozva: 2011. november 15.
Módosítás: 2011. november 15.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

Az ipari termelés volumene 2011 szeptemberében 3,0 százalékkal nőtt 2010 azonos időszakához képest, a növekedéshez elsősorban a járműgyártás eladásainak bővülése, valamint az élelmiszeripar jó teljesítménye járult hozzá - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden a részletes adatokat.

Az előző év szeptemberéhez viszonyított munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlannal. Az ipar termelése az előző havit - szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva - 3,9 százalékkal haladta meg szeptemberben. A termelés az év első kilenc hónapjában 6,2 százalékkal magasabb volt, mint 2010 azonos időszakában. A részletes adatok megegyeznek a korábban közölt előzetes számokkal.     

A  termelés bővüléséhez elsősorban a járműgyártás eladásainak növekedése, valamint az élelmiszeripar jó teljesítménye járult hozzá. Az előző hónapokhoz hasonlóan tovább folytatódott a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti kereslet csökkenése - közölte a KSH.

Az ipari export 2011 első kilenc hónapjában 9,1, szeptemberben 4,1 százalékkal emelkedett 2010 azonos időszakához viszonyítva. Az exportértékesítés mintegy felét a feldolgozóipar két alága adta. Szeptemberben a feldolgozóipar több mint egynegyedét képviselő járműgyártás kivitele 7,4 százalékkal bővült. Ezzel szemben a másik meghatározó alág, a feldolgozóipar exportjának közel egynegyedét kitevő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene 2,4 százalékkal mérséklődött. Az idén ez már a hatodik hónap, amikor az utóbbi alág exportértékesítésében csökkenést regisztráltak - közölte a KSH.
Az ipar belföldi értékesítése január-szeptemberben 5,2, szeptemberben 7 százalékkal visszaesett 2010 azonos időszakához képest. A feldolgozóipar belföldi eladásai szeptemberben 5,4 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól.

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül 2011 szeptemberében a feldolgozóipar termelése 3,5, a csekély súlyú bányászaté 18,1 százalékkal nőtt. Az energiaipar kibocsátása 6,2 százalékkal csökkent, elsősorban az előző évinél jóval melegebb időjárás hatására, az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint 2011 szeptemberében a 2010. szeptemberi átlagos középhőmérsékletnél 6,3 fokkal magasabbat mértek. A feldolgozóipar tizenhárom alága közül 2011 szeptemberében nyolcban regisztrált a KSH termelésbővülést.

2011 első kilenc hónapban az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 1,7 százalékos bővülése a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében - a 2010. január-szeptemberi 2,7 százalékos létszámcsökkenés után - 4,2 százalékos létszámnövekedés mellett következett be. Az ipari termelés 2011 első kilenc hónapjában 2010 azonos időszakához képest Magyarország minden régiójában nőtt. A legnagyobb mértékű volumenbővülés Észak-Magyarországon, a legkisebb a Közép-Dunántúlon volt.

Ugrás vissza Ugrás vissza...