Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Javultak a baleseti statisztikák 2011-ben

Cikk:

Tavaly az utolsó negyedévben ugyan nőtt a halálos közúti balesetek száma a 2010 utolsó negyedévihez képest, azonban az év egészében összességében kevesebben vesztették életüket, illetve sérültek meg az utakon, mint egy évvel korábban. A 638 halálos áldozat csaknem fele vétlen volt a balesetben – közölte hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal.

Valamennyi baleseti mutató kedvezőbben alakult 2011-ben: tavaly csaknem 21 ezren, mintegy ezerrel kevesebben szenvedtek közúti balesetet, mint az előző évben. A súlyosan sérültek száma több mint ötezer volt, míg a könnyű sérültek száma a 15 ezret is meghaladta. 2010-hez képest tavaly 14 százalékkal kevesebben haltak meg közúti balesetben, az év során összesen 638 ember, köztük 12 gyermek vesztette életét az utakon - írta a KSH. Mint hangsúlyozták, a halálos áldozatok 49 százaléka vétlen volt a balesetben.

Az áldozatok száma csupán a negyedik negyedévben volt magasabb, mint 2010. negyedik negyedévében, a halálos kimenetelű balesetek száma ugyanis az előző év azonos időszakához képest 6 százalékkal nőtt. Ezzel együtt 2011. negyedik negyedévében 3 százalékkal kevesebb személysérüléses közúti közlekedési baleset történt a közútakon, mint az előző év azonos időszakában. Mind a súlyos sérüléssel járó balesetek, mind pedig az ittasan okozott balesetek száma jelentősen csökkent.

A KSH szerint a csökkenésben a fokozott közúti ellenőrzés mellett szerepet játszott, hogy a növekvő üzemanyagárak miatt egyre többen használták a tömegközlekedési eszközöket. Ezzel párhuzamosan a személygépkocsik száma a múlt év közepén nem érte el a 2010. év végi állományt, s ez a szám az év végére tovább mérséklődött.

Tavaly a balesetek 60 százalékát személyautóval közlekedők, 11 százalékát kerékpárosok, 10 százalékát tehergépkocsivezetők, 5 százalékát segédmotoros kerékpárosok, 4 százalékát motorkerékpárosok okozták. Tavaly a balesetek 10 százalékában játszott szerepet az alkohol, a legtöbb esetben, mintegy 28 százalékban a sebesség nem megfelelő megválasztása miatt történt baleset.

A legtöbb baleset (69 százalék) lakott területen belül történt. Az autópályákon 2011-ben 14 százalékkal kevesebb baleset volt, mint egy évvel korábban, a legtöbb az M1-es autópályán történt. Kiemelték továbbá, hogy az M5-ös autópályán balesetet szenvedők több mint a fele külföldi állampolgár volt.

Ugrás vissza Ugrás vissza...