Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Fél százalékkal nőtt az ipari termelés áprilisban

Cikk:

Áprilisban az ipari termelés volumene a szezonálisan és munkanap-tényezővel kiigazított index szerint 0,5 százalékkal nőtt márciushoz képest, a tavaly áprilisihoz viszonyítva munkanaphatástól tisztított számok alapján 6,8 százalékkal nőtt.
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfői jelentése szerint kiigazítatlan adatok alapján áprilisban a termelés 6,6 százalékkal nőtt a 2002 áprilisi szinthez képest, és 5 százalékkal emelkedett az első négy hónapban. Az áprilisi ipari termelés végleges adatai megegyeznek a hónap elején közölt előzetes számokkal.
Az export az idén az első négy hónapban 8,4 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakát. Ezen belül az ipari export 57,7 százalékát adó ipari vámszabad területeken működő szervezeteknél az átlagot meghaladó, 24,1 százalékos emelkedést regisztráltak. A belföldi értékesítés január-áprilisban 1 százalékkal volt magasabb, mint 2002 első négy hónapjában. A feldolgozóipari termelés áprilisban az egy évvel korábbihoz képest 7,4 százalékkal, a villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás teljesítménye 2,2 százalékkal emelkedett.
A műszeripar fejlődött a legintenzívebben
Az ágazatok közül legnagyobb mértékben, 27,8 százalékkal a feldolgozóipari termelés 30 százalékát képviselő villamos gép, műszeripar termelése nőtt. A KSH jelentése szerint különösen a híradástechnikai termékek iránt volt átlagon felüli a keresletnövekedés áprilisban.
Az egy főre jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében az év első négy hónapjában 2,8 százalékos létszámcsökkenés mellett 8,2 százalékkal volt magasabb, mint 2002 azonos időszakában.
Magyarország területi egységei közül az ipari termelés 2003 első négy hónapjában jelentősen, 8,9 százalékkal a nyugat-dunántúli, valamint 8,8 százalékkal a közép-magyarországi régióban bővült. Csökkenést ebben az időszakban az észak-magyarországi, a dél-alföldi és a dél-dunántúli régióban regisztráltak.
Ugrás vissza Ugrás vissza...