Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Tovább lassult az ipari termelés növekedése áprilisban

Cikk:

Az ipari termelés áprilisban 7,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a márciusi 9,2 és a februári 14,6 százalékos növekedési után. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok szerint az ipar áprilisi kibocsátása 0,7 százalékkal nőtt az egy hónappal korábbihoz képest, a márciusi 3,6 százalékos visszaesés után  - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) részletes adataiból. Az egy héttel korábbi előzetes adatok, mind éves, mind havi összevetésben gyengébb, 6,9, illetve 0,5 százalékos növekedést mutattak.

A kiigazítatlan éves összevetésű adatok szerint az export értékesítés volumene a márciusi 14,5 százalékról 7,6 százalékra - munkanaphatással kiigazítva 14,5-ről 10,1 százalékra - lassult. A belföldi értékesítés visszaesése az előző havi 2,9 százalékról 3,4 százalékra gyorsult, bár a munkanappal kiigazított számítások szerint az 1,3 százalékos április visszaesés kisebb volt a márciusi 2,9 százalékosnál.

Szezonálisan és munkanaphatással korrigált havi adatok szerint a belföldi értékesítés 1,6 százalékkal nőtt márciushoz képest, az előző havi 0,9 százalékos csökkenést követően, míg az export csak 0,5 százalékkal mérséklődött a márciusi 2,2 százalékos visszaesés után. A munkanappal kiigazított adatokat befolyásolja, hogy az idén áprilisban volt húsvét, míg tavaly márciusra esett. Az ipar 2011. áprilisi termelésének és exportértékesítésének a márciusinál kedvezőtlenebb alakulásában a mérsékeltebb külpiaci kereslet és munkanaphatás egyaránt érvényesül. Az ipari termelés motorja - a kisebb növekedés ellenére - változatlanul az exportorientált vállalatok teljesítménye volt.

Ugrás vissza Ugrás vissza...