Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Kissé gyorsult az ipari termelés növekedése májusban

Cikk:

Az előző havi 7,1 százalékos emelkedés után májusban 7,6 százalékkal bővült a termelés volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön. A munkanaphatástól megtisztítva 2,6 százalékkal nőtt a termelés volumene májusban 2010 ötödik hónapjához képest. A most közölt adatok megegyeznek az előzetes számokkal.
 

A részletes adatok szerint a termelés az év első öt hónapjában 10,3 százalékkal múlta felül az előző év azonos időszakát. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index májusban 0,8 százalékkal csökkent.

Az előző hónap eredményétől mind az export, mind a belföldi értékesítés elmaradt 1,0, illetve 0,6 százalékkal. Éves összevetésben viszont az export  11,2 - munkanappal kiigazítva 6,2 - százalékkal nőtt, míg a belföldi eladások nyolcadik hónapja csökkentek májusban, 0,9 százalékkal, illetve kiigazítva 4,8 százalékkal.

Az ipari termelés növekedési üteme áprilisban még lassult: 7,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a márciusi 9,2 és a februári 14,6 százalékos növekedés után. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok szerint az ipar áprilisi kibocsátása 0,7 százalékkal nőtt az egy hónappal korábbihoz képest, a márciusi 3,6 százalékos visszaesés után.

2011 első öt hónapjában az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 4,8 százalékos bővülése a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében - a 2010. ilyenkori 6,1 százalékos létszámcsökkenéssel szemben - 5,1 százalékos létszámnövekedés mellett következett be. 2010 azonos időszakához képest az ipari termelés 2011 első öt hónapjában Magyarország minden régiójában nőtt. A legnagyobb mértékű, több mint 17 százalékos volumenbővülés Észak-Magyarországon, a legkisebb (5,3 százalék) a Dél-Alföldön figyelhető meg.

 

Ugrás vissza Ugrás vissza...