Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Jelentősen nőtt az ipari termelés

Cikk:

Az év első hét hónapjában az ipari termelés volumene 7,0 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a  Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön. A legnagyobb mértékű volumenbővülés Észak-Magyarországon (14,0 százalék), a legkisebb a Közép-Dunántúlon (2,5 százalék) figyelhető meg.

A részletes adatok megegyeznek az előzetesen közölttel: az ipari termelés volumene júliusban munkanaphatással kiigazítva 2,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az előző hónaphoz képest 0,8 százalékkal nőtt szezonálisan és munkanaphatástól megtisztítva a júliusi 0,6 százalékos visszaesés után. Az előző év azonos időszakához viszonyítva 0,3 százalékos volt a növekedés a kiigazítatlan adatok szerint.

Az ipar júliusi termelésének és exportértékesítésének alakulásában az alacsonyabb bázis és a munkanaphatás egyaránt szerepet játszik. Az ipari termelésben meghatározó exportértékesítés 2011 első hét hónapjában 10,0 százalékkal emelkedett, és a júniusi 0,6 százalékos havi csökkenés után júliusban 2,8 százalékkal nőtt. Az új export rendelések második hónapja a júniusi 8,4 százalékot követően júliusban 8,0 százalékkal elmaradtak ez egy évvel korábbitól, az összes export rendelésállomány azonban júliusban is 11,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Az ipar belföldi értékesítése január-júliusban 5,1 százalékkal, júliusban 9,3 százalékkal csökkent 2010 azonos időszakához képest. A feldolgozóipar belföldi eladásai az év hetedik hónapjában 8,3 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól. Az ipar nemzetgazdasági ágai közül 2011 júliusában a feldolgozóipar termelése gyakorlatilag stagnált (0,2 százalékkal nőtt), a csekély súlyú bányászaté 1,0 százalékkal nőtt. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 3,7 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Az idei év első hét hónapjában az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 2,1 százalékos bővülése a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében - a 2010. január-júliusi 4,1 százalékos létszámcsökkenés után - 4,7 százalékos létszámnövekedés mellett következett be.

2010 azonos időszakához képest az ipari termelés 2011 első hét hónapjában Magyarország minden régiójában nőtt. A legnagyobb mértékű volumenbővülés Észak-Magyarországon (14,0 százalék), a legkisebb a Közép-Dunántúlon (2,5 százalék) figyelhető meg.

Ugrás vissza Ugrás vissza...