Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Jelentősen nőtt novemberben az ipari termelés

Cikk:

Az ipari termelés volumene 2011. novemberében 3,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken a részletes adatokat. A munkanaphatástól megtisztított éves index megegyezik a kiigazítatlannal.

Az előző hónaphoz képest szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index 4,2 százalékos növekedést mutat novemberre, amivel tavaly január óta a legmagasabb értéket érte el. A termelés a múlt év első tizenegy hónapjában 5,6 százalékkal magasabb volt, mint 2010 azonos időszakában. A 2011. évi novemberi ipari termelés részletes adatai megegyeznek a korábban közölt előzetes mutatókkal.

A termelés bővüléséhez elsősorban a járműgyártás eladásainak növekedése, valamint a hideg november miatti nagyobb fűtésigény járult hozzá, továbbá az előző hónapokhoz hasonlóan tovább folytatódott a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti kereslet csökkenése.

Az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 2011 első tizenegy hónapjában 1,6 százalékos bővülése a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében - a 2010. január-novemberi 1,7 százalékos létszámcsökkenés után - 3,7 százalékos létszámnövekedés mellett következett be.

Az ipari termelés 2011 első tizenegy hónapjában Magyarország minden régiójában nőtt 2010 azonos időszakához képest. A legnagyobb mértékű volumenbővülés, 12 százalékos Nyugat-Dunántúlon, a legkisebb, 1,6 százalékos a Közép-Dunántúlon  figyelhető meg - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.
 

Ugrás vissza Ugrás vissza...