Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:KSH: egy év alatt 7 százalékkal nőttek az ipari termelői árak

Létrehozva: 2011. március 1.
Módosítás: 2011. március 1.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Januárban az ipari termelői árak az előző havihoz képest nem változtak, az egy évvel korábbihoz mérten viszont 7 százalékkal emelkedtek - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

Az ipar belföldi értékesítési árai januárban az előző havinál 0,6 százalékkal voltak magasabbak, míg a tavaly januárival összehasonlítva 9,6 százalékkal emelkedtek.
Az ipari exportértékesítés forintban mért árai a tavaly decemberinél 0,4 százalékkal voltak alacsonyabbak voltak, míg a tavaly januárihoz viszonyítva 5,2 százalékkal nőttek.

A termelői árak tavaly decemberben sem változtak az előző havihoz képest, míg novemberben 1,5 százalékkal nőttek októberhez viszonyítva. Augusztusban, szeptemberben és októberben csökkentek, 0,2 és 0,9 százalék közötti arányban, míg azt megelőzően, márciust kivéve, emelkedtek 3,8 és 0,2 százalék között. Éves összevetésben tavaly március óta folyamatosan emelkednek az árak, 5,5, illetve 9 százalék közötti mértékben.

Az ipar forintban mért exportértékesítési árai az előző hónaphoz képest 2011. januárban 0,4 százalékkal alacsonyabbak lettek, 2010. januárhoz viszonyítva 5,2 százalékkal emelkedtek. A magyar fizetőeszköz egy hónap alatt az euróhoz mérten 0,7, az amerikai dollárhoz képest 1,6 százalékkal erősödött. A 2010 januárban jegyzett árfolyamokkal összevetve az euróhoz mérten 2,3, a dollárhoz viszonyítva 9,4 százalékot vesztett értékéből.

Ugrás vissza Ugrás vissza...