Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Összeállt a rendkívüli ülés napirendje

Cikk:

Gyurcsány Ferenc beszámolója napirendre kerül a parlament január 29-i rendkívüli ülésén, a frakciók kétszer 15 percben reagálhatnak. Az ülésen megválasztják a Költségvetési Tanács három tagját is.

Minden frakció egyetértetett azzal, hogy Gyurcsány Ferenc beszámolója kerüljön napirendre a parlament január 29-i rendkívüli ülésén - közölte Szili Katalin a házbizottság soron kívüli ülése után, pénteken. Megállapodtak arról is, hogy a frakciók két körben, kétszer 15 percben reagálhatnak a miniszterelnök beszámolójára, majd a kormányfő válaszol a hozzászólásokra. A miniszterelnök nem nyújt be indítványt a tájékoztatóhoz, de ezt a megoldást sem zárja ki a házszabály - közölte a házelnök.

Nem lesznek napirend előtti felszólalások, elhangzanak viszont az interpellációk, a kérdések és az azonnali kérdések. Szili Katalin elmondta azt is: a Fidesz jelezte, javasol még egyéb napirendi pontokat is, de ezeket egyelőre nem nevezte meg. Emiatt újabb rendkívüli házbizottsági ülés lesz szerdán.

Megválaszthatják a Költségvetési Tanács három tagját 

A bizottság pénteki ülésén a jelenlévő képviselők egyhangúlag elfogadták Kóka János indítványát, hogy a január 29-i rendkívüli parlamenti ülésnapon a képviselők válasszák meg a Költségvetési Tanács három tagját: Kopits Györgyöt, Török Ádámot és Oblath Gábort. Az SZDSZ-es frakcióvezető a Költségvetési Tanácsot létrehozó plafontörvény kezdeményezőjeként megköszönte a parlamenti pártok vezetőinek, hogy támogatták a javaslatot, és arra kérte a frakciókat, hogy támogassák a testület tagjainak megválasztását is. Így a tagok már a rendkívüli parlamenti ülésnapon letehetnék esküjüket, és elkezdhetnék munkájukat, amelyre Kóka János véleménye szerint a gazdaság és az államháztartás folyamatait tekintve egyre nagyobb szükség van.

A frakcióvezető még pénteken levélben kéri Varga Mihálytól, az Országgyűlés költségvetési bizottságának elnökétől, hogy a jövő hét elejére hívja össze a testület ülését, hogy a plafontörvény rendelkezéseinek megfelelően meghallgassák a három jelöltet.

A takarékos állami gazdálkodásról szóló, tavaly novemberben elfogadott és idén január 1-jén hatályba lépett törvény hozta létre a költségvetési tervezést ellenőrző, háromtagú Költségvetési Tanácsot, amelynek tagjait az államfő, az ÁSZ elnöke és a jegybankelnök jelöli, és az Országgyűlés választja meg kilencéves időtartamra. A törvény január 1-jén lépett hatályba.

Sólyom László köztársasági elnök, Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék (ÁSZ)  és Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke január 15-én mutatta be a jelölteket a pártok képviselőinek. Az államfő a testület elnökének Kopits Györgyöt, a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának tagját jelölte; a két tagjelölt Oblath Gábor, aki szintén a monetáris tanács tagja és Török Ádám, a Magyar Tudományos Akadémia elnökségének tagja.

Ugrás vissza Ugrás vissza...