Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Bátrabb külpolitikát vár Orbán Viktor a diplomatáktól

Cikk:

A miniszterelnök szerint a külpolitika elérte az önrendelkezés határait, ezért többé már nem ezen határok kitolása, hanem új együttműködési hálózatok kialakítása a cél. A külképviseleti vezetők értekezletén Martonyi János külügyminiszter úgy fogalmazott: Közép-Európa sikerrel vészelte át a gazdasági válságot.

A miniszterelnök szerint a kormányváltás jelentősége a diplomaták számára abban áll, hogy Magyarország visszanyerte hangját a nemzetközi színtéren, ez pedig a diplomáciának is lehetőséget ad az újrakezdésre. Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a válság után korábbi világrend megváltozik, ami azzal jár, hogy csökken a nyugati világ hozzájárulása a gazdasági teljesítményhez, Magyarország feladata ezért az, hogy a Nyugat termelésének minél nagyobb részét adja, azaz növelje hozzájárulását. A kormányfő szerint a piacgazdaságban a jövőben növekedni fog az állam szerepe, a külpolitikában pedig elértük az önrendelkezés határait, ezért a határok további kitolása helyett új együttműködési hálózatok kidolgozása a fő cél.
 
Orbán Viktor véleménye szerint Magyarország sikerességéhez a magyarok észjárására, az ország földrajzi fekvésére, valamint az állam hatékonyságára kell építeni. Földrajzi fekvésének köszönhetően Magyarország jelentős tranzitgazdaságot felépíteni képes ország lehet, az állam hatékonysága pedig a versenyképesség egyik legfontosabb tényezője. Ezen felül a kormányfő az egységet emelte ki; mint mondta, az ország jelenlegi egységéből fakadóan szinte mozdíthatatlanul stabilnak tűnik a következő évekre a magyar politikai élet.

A miniszterelnök bátrabb, kezdeményezőbb külpolitikát vár el a diplomatáktól, mint mondta, ennek a szemléletnek kell érvényesülnie a Nemzetközi Valutaalappal folytatott tárgyalásokon is. Utalt rá, hogy Magyarországnak érdeke volt az IMF-el kötött megállapodás, ez azonban kölcsönszerződés volt, nem gazdasági együttműködés. gazdaságpolitikai együttműködést az Európai Unióval kell kötnünk – fogalmazott Orbán Viktor.

Az új világrendben a gazdaságilag háttérbe szoruló nyugati világnak ki kell egyeznie Oroszországgal, a térség tagállamai között pedig új közlekedési folyosókra, energetikai és fejlesztéspolitikai együttműködésre van szükség – mondta a kormányfő.
 
Martonyi: Közép-Európa sikerrel vészelte át a gazdasági válságot

Bár fennállt a veszélye, hogy Közép-Európa szenvedi meg leginkább a gazdasági válságot, a térség sikerrel vészelte át az elmúlt éveket, az unió új tagállamainak együttműködése pedig nem gyengült, hanem éppen ellenkezőleg, erősödött a közelmúltban - emelte ki Martonyi János külügyminiszter.
 
A visegrádi országok (V4) együttműködésének jelentősége egyre nő, és olyannyira sikeres, hogy egyesek már az unión belüli "blokkosodástól" tartanak, és ezért kockázatnak tekintik a V4-et - jelentette ki a miniszter, aki szerint a visegrádi országok nem intézményesülő, folyamatosan változó, rugalmas hálózatot alkotnak. A feleket összekötik a közös érdekeik, és ez ellensúlyozza a lehetséges konfliktusokat – emelte ki.

Közép-Európával kapcsolatban a külügyminiszter az egyre javuló magyar-román viszonyt, illetve a horvát uniós csatlakozást emelte ki. A transzatlanti kapcsolatokban a NATO-n és a biztonságpolitikai kérdéseken túl minden területre ki kell terjeszteni az együttműködést, az Európai Unió tagállamainak pedig minden lehetséges eszközt be kell vetniük a kohézió erősítése érdekében, az EU csak így őrizheti meg versenyképességét.  
 
Martonyi János szerint a külképviseletek legfontosabb feladata Magyarország megítélésének javítása, a nagykövetek teljesítményét az alapján is mérik majd, hogy hogyan reagálnak a helyi sajtóban megjelenő, „Magyarországot becsmérlő” hírekre.
 
Magyarország felkészült az elnökségre

Alexander Stubb finn külügyminiszter az értekezleten hangsúlyozta, hogy a soros elnökség országos projekt, olyan lehetőség, amelyben a kisebb országok nagyobb jelentőséget nyerhetnek. A nagykövet hangsúlyozta, hogy a soros elnökség sikerének kulcsa a nemzeti egység és arra figyelmeztetett: "ha el akarják szúrni az elnökséget, akkor beleviszik a belpolitikát".
 
Alexander Stubb kifejtette: a sikeres elnökség "parancsolatai" közé tartozik az, hogy a Európai Uniót Brüsszelből, nem pedig a soros elnökséget adó ország fővárosából irányítják, a politikusokat pedig minden szinten be kell vonni az elnökségbe, függetlenül attól, hogy milyen politikai nézeteket vallanak. A finn nagykövet szerint Magyarország jól felkészült feladatra.
 
Martonyi János külügyminiszter hétfőn munkaebédet adott hivatalos látogatásra érkezett finn partnere tiszteletére. A kétoldalú kapcsolatok áttekintésén túl téma a finnugor együttműködés, az Európai Unió előtt álló feladatok és együttműködési lehetőségek, továbbá az Európai Külügyi Szolgálat, az afganisztáni rendezés, valamint az EU és Oroszország kapcsolata. Schmitt Pál köztársasági elnök szintén hétfőn fogadja Alexander Stubbot a Sándor-palotában.

Ugrás vissza Ugrás vissza...