Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Ma döntenek a szolidaritási különadóról és kamatadóról

Cikk:

A Parlament hétfői ülésén öt törvényjavaslatról szavaznak a honatyák, köztük a négy százalékos szolidaritási különadóról, illetve a kamatadóról. Utóbbi adónemben a bankoknak az államilag támogatott hitelek kamatbevétele után kellene 5 százalékos járadékot fizetniük.
Hétfői ülésén öt törvényjavaslatról dönt a Parlament. Az első, az alkotmányt módosító javaslat alkotmányi szintre emeli a régiót, mint önálló területszervezési egységet, és ezzel megalapozza a középszintű közigazgatás átfogó reformját. A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvény módosításával már az őszi választások után jelentősen csökken a megyei és a fővárosi közgyűlés létszáma.
Jön a kamatadó és a szolidaritási különadó
Az államháztartás egyensúlyát javító különadóról és a bankok által a költségvetési forrásból származó kamattámogatások után fizetendő járadékról szóló javaslat értelmében négy százalék szolidaritási különadót kell fizetniük a nyereséges vállalkozásoknak és a hatmillió forint feletti éves jövedelemmel rendelkező magánszemélyeknek. A bankok az államilag támogatott hitelek kamatbevétele után fizetnek majd 5 százalékos járadékot.
A házipénztár-adóról szóló törvényjavaslat az üzletmenet által indokolt mértéket meghaladó állományra (300 ezer forint felett, amennyiben ez meghaladja az éves forgalom 0,8 százalékát) vezet be 20 százalékos adót, így kívánják megakadályozni a rendellenes házipénztár-használatot.
Huszonöt százalékra emelkedhet az eva
Az egyes pénzügyi tárgyú törvényeket módosító javaslat tartalmazza többek között a kamatból és a tőzsdei ügyletekből származó jövedelmek 20 százalékos megadóztatását, az egyszerűsített vállalkozói adó kulcsának 15-ről 25 százalékra emelését, és az általános forgalmi adó középső kulcsának 15-ről 20 százalékra emelését.
Ugrás vissza Ugrás vissza...