Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Megszűnik 2013-tól az ágazati különadó

Cikk:

A kormány eredeti ígéretéhez tartva magát 2013. január 1-jével megszűnik az ágazati különadó, ezért – többek között – a távközlési szolgáltatóknak sem kell évente ezen a jogcímen 51 Mrd Ft adót fizetni – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A 2012. július 1-jével bevezetendő távközlési adóból éves szinten 44-45 Mrd Ft bevétel származik, azaz a távközlési ágazat adópozíciója 2013-tól némiképp javul, igaz 2012-ben – egy fél éven át – a kétféle fizetési kötelezettség egyidejűleg lesz jelen az adórendszerben.

A távközlési adó – a Széll Kálmán Terv 2.0-ban említetteknek megfelelően – forgalmi jellegű (nem a nyereséget terhelő). A kormány álláspontja arra vonatkozóan is változatlan, hogy a távközlési adót a szolgáltatóknak kell megfizetniük. A döntés során azt is mérlegelnünk kellett, hogy a távközlési cégek teherviselési képessége lényegesen jobb, mint az előfizetőké, akiknek jelenleg európai uniós összehasonlításban kiugróan magas telefonszolgáltatási díjakat kell megfizetniük – áll az NGM közleményében.

Ugrás vissza Ugrás vissza...