Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Új alapokon a magyar külpolitika

Létrehozva: 2003. december 23.
Módosítás: 2004. október 8.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A csatlakozási tárgyalásokon minden függőben lévő kérdésben jobb pozíciókat értek el Magyarország számára, helyreállították a bizalmat a magyar-amerikai kapcsolatokban, felolvasztották a meglehetősen vastag jégpáncélt a magyar-orosz kapcsolatokban, s elkezdték a státustörvény módosítását, illetve kedvezménytörvénnyé alakítását - összegezte az elmúlt másfél év eredményeit Kovács László külügyminiszter a kormány keddi tájékoztatóján.
Az elmúlt másfél év külpolitikai sikereit, az uniós csatlakozás kapcsán elért eredményeket összegezte Kovács László külügyminiszter a kormány rendkívüli sajtótájékoztatóján.
Kovács László kijelentette: Magyarország egy olyan Európai Unióhoz csatlakozik, amely demokratikusan, ugyanakkor hatékonyan működik, ahol a tagállamok egyenjogú tagként vesznek részt a munkában, függetlenül az ország méretétől és a csatlakozás idejétől.
A külügyi tárca vezetője hangsúlyozta: az uniós tagság Magyarország számára gazdasági, technikai, technológiai fejlődést, a lakosság életszínvonalának növekedését jelenti, miközben az állampolgárok olyan többletjogokhoz jutnak, mint a szabad utazás, tanulás, munkavállalás, letelepedés a tagországok területén. A külügyminiszter megjegyezte: a rendszerváltás óta az uniós csatlakozás minden kormány által elfogadott elsőszámú külpolitikai cél volt.
Magyar törekvések
Az unió alkotmányát ugyan még nem sikerült elfogadni, de a tervezetbe bekerült minden magyar törekvést a tagállamok döntő többsége támogatja - jegyezte meg Kovács László. A külügyminiszter példaként említette a kisebbségi jogokat, valamint a védelempolitikát. Utóbbi területen több más országgal együtt azt szeretnék elérni, hogy a közös védelem ne ossza meg az uniót, ne okozzon konfliktust vagy fölösleges párhuzamot a NATO-val.
Külpolitika
Kovács László közölte: a kedvezménytörvénnyel megőriztek minden lehetséges támogatási formát, s kiiktatták belőle a nemzeti, etnika alapon történő különbségtételt. A Külügyminisztérium vezetője jelentős eredményként könyvelte el azt is, hogy Magyarországra látogatott az Egyesült Államok kereskedelmi minisztere, folyamatos, legfelső szintű kapcsolatot tartanak fenn Németországgal és Franciaországgal, s Kínában 38 év után miniszterelnöki találkozó valósult meg. Kovács László hangsúlyozta: a nyolcak módosított levelének aláírásával Magyarország megőrizte jó kapcsolatait az Egyesült Államokkal, Nagy-Britanniával, Spanyolországgal, valamint Németországgal és Franciaországgal is.
A külügyminiszter bejelentette: Gerhard Schröder német miniszterelnök jövő februárban újra Magyarországra látogat, míg Jasques Chirac francia elnök és Tony Blair brit miniszterelnök tavasszal érkezik hazánkba.
Ugrás vissza Ugrás vissza...