Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Európa felzárkózóban a kutatás-fejlesztésben

Létrehozva: 2004. május 6.
Módosítás: 2004. október 8.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Kezdi elveszíteni hagyományos előnyét az Egyesült Államok a tudományos és technológia kutatások és fejlesztések területén. Az amerikai Nemzeti Tudományos Alap 2004-es jelentése szerint Európa és Ázsia felzárkózóban van.

Amerika már évtizedek óta a kutatás-fejlesztés élvonalában van gyakorlatilag minden létező indikátor - például a tudósok és felfedezések, tudományos folyóiratokban publikált értekezések száma vagy a kiadások mérete - szerint. A Nemzeti Tudományos Alap 2004-es jelentése szerint azonban a legújabb mutatók már nem ilyen kedvezőek.

A jelentésből egyértelműen azt jelzi: elsősorban az európaiak és az ázsiaiak kezdenek végre ráébredni az agyelszívás veszélyeire. A tudósok elvándorlása az Egyesült Államokba az egyik legfontosabb oka Amerika technológiai fejlettségének és ötletességének. "Éveken át nem volt vetélytársunk a tudományos munkaerő piacán, de ma már a világ más országai is jó lehetőségeket nyújtanak [a tudósoknak]" - mondja Warren Washington , az Alap elnöke. Szerinte a szeptember 11-i támadást követő bevándorlás-rendészeti szigorítások sem tettek jót.

A felmérés szerint az amerikaiak ugyan még mindig vezetnek az olyan fontos mérőszámokban, mint tudományos publikációk és újonnan regisztrált találmányok száma, de előnyük észrevehetően csökkent. Az állami kutatási-fejlesztési kiadások várhatóan csökkeni fognak jövőre az USA-ban, bár igaz, hogy az ágazatot elsősorban a magánbefektetés hajtja.

Ugrás vissza Ugrás vissza...