Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Nem lesz női kvóta a parlamentben

Cikk:

Nem fogadta el az Országgyűlés a női kvótáról szóló törvényjavaslatot, amelyet Sándor Klára és Magyar Bálint SZDSZ-es képviselők terjesztettek a Ház elé.

A javaslat elfogadásához a jelenlévő országgyűlési képviselők kétharmadának igen szavazatára lett volna szükség. A határozathozatal során végül 132-en szavaztak igennel, 97-en nemmel, 118-an pedig tartózkodtak.

A szavazás előtt Ujhelyi István, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára a kormány nevében támogatásáról biztosította a javaslatot.

Ennél a törvényjavaslatnál összesen 32 nő képviselő szavazott igennel, 2 nemmel. Utóbbiak közül az egyik a fideszes Vígh Ilona volt - akinek frakciója lelkiismereti alapon döntött -, másikuk a KDNP-s Hoffmann Rózsa; a kereszténydemokrata frakció eleve nem támogatta a női kvótát.

A női kvótáról szóló törvényjavaslat zárószavazása előtt ebben a témában az alkotmány módosításáról is dönteniük kellett a képviselőknek. Ezt az ugyancsak a két liberális képviselő által indítványozott módosítást 76 igen, 218 nem szavazattal, 57 tartózkodással utasította el az Országgyűlés, jóllehet a kormány nevében Ujhelyi István ezt a javaslatot is támogatásáról biztosította.

Elsöprő többséggel döntöttek az új ombudsmanról

Elfogadta az Országgyűlés a jövő nemzedékek ombudsmanjáról szóló törvénymódosítást, melyet 348 igen, 1 nem szavazattal, 1 tartózkodás mellett szavaztak meg a képviselők.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosáról szóló törvénynek az öt parlamenti párt által kezdeményezett módosításával megkezdheti működését a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa.

Az új ombudsman figyelemmel kíséri, értékeli és ellenőrzi azon jogszabályi rendelkezések érvényesülését, amelyek biztosítják a környezet és a természet állapotának fenntarthatóságát és javítását.

A képviselők - 202 igen szavazattal, 152 ellenében, két tartózkodással - elfogadták a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény módosítását.

A záróvitában Soltész Miklós (KDNP) hangsúlyozta: a kormány a korkedvezményes nyugdíjak esetében a férfiaktól egy évet akar elvenni, míg a nők esetében még a fokozatosságra sem ügyelt, és így két évvel emelte a korhatárt. Hozzátette: ez a módosítás nyolc százalékot vesz el a jövőre nyugdíjba vonulóktól.

Korrigált nyugdíjkorhatár

A törvény szerint 2009 után megmarad a résznyugdíj és a nyugdíjminimum; a 2009 és 2013 közötti időszakra korrigálja a férfiak előrehozott öregségi nyugdíj-jogosultságának alsó korhatárát, az 59 évet, és erre az időszakra is kiterjeszti a jelenlegi 60 éves korhatárt. A törvény azokat érinti, akik 1950 és 1953 között születtek.

Az Országgyűlés 203 igen szavazattal, 160 ellenében, 1 tartózkodás mellett elfogadta a 2008. évi költségvetést megalapozó egyes törvények módosítását célzó előterjesztést.

A változtatás több mint húsz törvényt érint. A törvénymódosítás meghatározza, hogy a kormánynak középtávú költségvetési kitekintést kell készítenie. Az előterjesztés tartalmazza a köztisztviselők kihelyezésével, továbbá a belső ellenőrökkel kapcsolatos, valamint meghatározza az egyházak támogatásával kapcsolatos szabályokat is. A képviselők megszavazták, hogy az Országgyűlés elnöke kérje az államfőtől a törvény sürgős kihirdetését.

Nem módosult az ORTT költségvetése

Az Országgyűlés elutasította az Országos Rádió és Televízió Testület 2008. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosítójavaslatokat. Elfogadták viszont a képviselők a Magyar Honvédség részletes bontású létszámáról szóló országgyűlési határozati javaslat előterjesztő által támogatott módosítóindítványát, akárcsak az egyes vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségről szóló törvényjavaslat előterjesztő által támogatott módosítójavaslatait.

A Ház elfogadta a miniszterek és az államtitkárok illetményének és juttatásainak nyilvánosságáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott, az előterjesztő által is támogatott módosítójavaslatokat, és megszavazták a képviselők javadalmazásának átláthatóságához és összeférhetetlenségük szigorításáról szóló törvényjavaslat egyszerű többséget igénylő, támogatott módosító indítványait is.

Ugrás vissza Ugrás vissza...