Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A zöldtárca 20 milliárdot zárol a kvótaértékesítésből

Cikk:

A környezetvédelmi tárca 20 milliárd forintot zárol a 2009-es kvótaértékesítésből, és 4 milliárd forintot takarít meg a területi szervektől, hatóságoktól és a miniszteri kabinettől történő elvonásokkal - közölte Szabó Imre környezetvédelmi miniszter.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) 20 milliárd forintos megtakarítást vállalt 2009-ben a kormány felé, amit a szaktárca az idén esedékes, a kiotói jegyzőkönyv szerinti kvótaértékesítés zárolásából fedez - mondta Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter hétfőn. A "zöld Magyarország" megteremtéséhez szükséges források az idén is rendelkezésre állnak a környezetvédelmi ágazatban, de a KvVM-nek is ki kell vennie a részét a kormányzati kötelezettségvállalásból - mondta a miniszter.

A zöldtárca 4 milliárd forint működési forrás megtakarítására tett ígéretet, amelynek legkisebb részét a "munka jelentős részét végző" területi szervezetektől, illetve hatóságoktól vonják el, míg a legnagyobb, mintegy 45 százalékos megszorítás a környezetvédelmi miniszter kabinetjében történik.

A kormány múlt heti döntéseit ismertetve a miniszter elmondta: 43 hulladéklerakó felszámolása és rekultiválása várhatóan még az idén júliusban megkezdődhet Győr nagytérségében. A mintegy 6 milliárd forintos beruházás 2012 májusában fejeződhet be, és 192 ezer ember életminőségét fogja javítani. A kormány legutóbbi ülésén támogatást nyert Nagykanizsa szennyvízkezelési projektje is. A 12,6 milliárd forintos fejlesztéssel a város egyes részein, és további 14 településen épülhet ki a szennyvízcsatorna-hálózat.

Szabó Imre aláhúzta: a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) önmagában összesen mintegy 1000 milliárd forintos környezetvédelmi beruházást "generál" a következő két évben, amely a további projektekkel kiegészülve hozzájárul a munkahelyteremtéshez és a gazdaságélénkítéshez.

Tizenhat milliárd megújuló energiaforrásokra

A tárcavezető kiemelte: a KEOP 34 milliárd forintos forrással rendelkező energetikai beruházásokra szóló pályázati kiírása március 4-én jelenik meg. A programban 16 milliárd forint áll rendelkezésre a megújuló energiaforrások felhasználásának növelésére, míg a hatékony energiafelhasználásra 18 milliárd forintos forrás biztosított. Az egyszerűsített feltételeket tartalmazó pályázat állami támogatási intenzitása 50-70 százalékra nő a korábbi 30-50 százalékról.

Ugrás vissza Ugrás vissza...