Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Szén-dioxid-kvóták eladásából klímabarát otthonok

Cikk:

Klímabarát otthonok és intézmények fejlesztésére, erdőtelepítésre, a távfűtés és világítás korszerűsítésére ír ki pályázatot nyáron a környezetvédelmi tárca, a pályázat forrásait a Belgiumnak és Spanyolországnak eladott szén-dioxid-kvóta eladásából származó pénzt biztosítja.

A nyáron pályázatot írnak ki klímabarát otthonok és intézmények támogatására, ennek forrása a Belgium és Spanyolország számára értékesített szén-dioxid-kvóta ellenértéke lesz - közölte Kling István, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium államtitkára kedden az Országgyűlés környezetvédelmi bizottságának ülésén. Dióssy László, a tárca szakállamtitkára azt még nem tudta megmondani, hogy mekkora összeggel indulhat a támogatás. Kling István mindössze annyit mondott ezzel kapcsolatban, hogy a kiotói szén-dioxid-egységek eladásából Belgiumnak és Spanyolországnak a múlt év nyarán 28,2 milliárd forint folyt be. A pályázati pénzeket 2012-ig kell elkölteni.

A június 3-án módosított és a napokban megjelenő kormányrendelet lehetővé teszi a háztartási gépek cseréjének és az erdőtelepítésnek a támogatását is a szén-dioxid-egységek eladásából származó bevétel felhasználásával. A rendelet nyitva hagyja a kaput arra az esetre, ha más, az üvegházhatású gázok kibocsátását hosszú távon csökkentő cél jelenik meg - mondta Kling István. A pályázatok ezen túlmenően többek között az épületek energiahatékonyságának növelését, a megújuló energia felhasználását, a távfűtés korszerűsítését, a világítás és a közvilágítás energiahatékonyságát és a közlekedés kibocsátás-csökkentését szolgálják.

Feltételekkel használható a pénz a panelprogramban

A szén-dioxid-egységek értékesítésének bevételét csak zöldberuházásra lehet fordítani, amely igazolhatóan hosszú távon csökkenti a károsanyag-kibocsátást. A kvóta vásárlója kikötheti a felhasználási célokat is, mint ahogy a belga és a spanyol állam is tette. Ezért a kiotói egységekből eddig befolyt 28,2 milliárd forintot nem lehet a panelprogramban felhasználni abban az esetben, ha már megkezdték a beruházást, vagy megkötötték a szerződést. A továbbiakban pedig csak akkor vehető igénybe az ilyen támogatás a panelprogramban, ha az megfelel a zöldberuházási program feltételeinek.
 
A környezetvédelmi minisztérium mostanra dolgozta ki a klímabarát otthonok és intézmények támogatásának rendszerét, a "Zöld Beruházási Programot" (ZBR), amely lehetővé teszi a pályázatok kiírását. A rendelet módosítása egyszerűsíti a pályázatokat, és lerövidíti annak idejét.

Ugrás vissza Ugrás vissza...