Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

Értesítjük, hogy a NAV 2020. október 23-án 6 órától 2020. október 26-án 6 óráig adatbázis karbantartást végez. A karbantartás ideje alatt szünetel a NAV szakrendszereivel történő kommunikáció, ami miatt a Rendelkezési Nyilvántartásban a cégek azonosítása, a Rendelkezési Nyilvántartás attribútum szolgáltatása, valamint az online Cégkapu regisztráció szolgáltatások nem lesznek elérhetők.

Kérjük a fentiek figyelembevételét! Szíves megértését köszönjük.

NISZ Zrt.

MORZSÁK

TARTALOM:Újraindul az állami kamattámogatású hitelkonstrukció és a szocpol

Cikk:

Állami kamattámogatású forinthitel-programot és új lakáshoz jutásnál a szocpol "finomított" formáját indítja újra a kormány - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdán. A kormány két új otthonteremtési programját jövőre 7-9 ezer család veheti majd igénybe, a két intézkedés a büdzsének 2012-ben 6,5 milliárd forintba kerül.

Orbán Viktor szerint Magyarországnak nemcsak egy európai válsággal, hanem egy megörökölt, nehéz deviza-hiteles helyzettel is szembe kell néznie, eközben azonban nem szabad lemondani arról, hogy lehetőséget adjanak azoknak, akik otthont akarnak vásárolni, építeni, felújítani, bővíteni, sőt gyermeket szeretnének vállalni, és ezért van szükségük új vagy nagyobb otthonra.

Az új otthonteremtési program két eszközzel indul meg. Az egyik a szociálpolitikai kedvezmény, amely célzott, családi, gyermekhez kötött. A támogatásoknál figyelembe veszik majd a nevelt és vállalt gyerekek számát, az új lakás nagyságát és annak energetikai minősítését – részletezte Matolcsy György. Vissza nem térítendő támogatásban részesülhet, akinek ma nincs lakástulajdona, ők új lakás építéséhez vagy megvásárlásához kaphatnak támogatást. A vissza nem térítendő támogatás feltétele, hogy legalább az egyik házastársnak legalább 6 hónapig bejelentett, adózott munkahellyel kell rendelkeznie. A költségek 70 százalékát számlával kell majd igazolni, a szocpolt igénylőnek pedig nem lehet köztartozása.

Ha valaki megfelel a feltételeknek, akkor a lakás nagyságától, energetikai besorolásától függően két gyermek nevelése, vállalása esetén 800 ezer és 1,3 millió forint között lehet majd vissza nem térítendő szocpol támogatáshoz jutni; 3 gyermek esetében 1,2-2 millió forint között lesz ez az összeg; 4 vagy több gyermek nevelése esetében pedig 1,6-2,5 millió forint között. A program idei meghirdetését követően a kifizetés január 1-jén indul, 2012-ben 4 ezer családot érinthet, és a jövő évi büdzsében erre 5,2 milliárd forint áll majd rendelkezésre - emelte ki Matolcsy György.

Forinthitel-program indul állami kamattámogatással

Állami kamattámogatású forinthitel-programot hirdet a kormány, a támogatást igénybe lehet venni új lakás vásárlásához, építéséhez, használt lakás vásárlásához, valamint - főként energetikai - korszerűsítéshez. A kamattámogatás akkor is jár majd, ha valaki devizahitelét kiváltva kisebb lakásba költözik. E ponton kapcsolódik az otthonvédelmi program az új otthonteremtési programhoz - emelte ki, azzal, hogy e szerint a késedelmes jelzáloghitellel, vagy a felmondott, kölcsönnel terhelt lakóingatlanok megvásárlásához lehet kapni állami kamattámogatású hitelt. Jövőre 3-5 ezer család számára lehet elérhető az új konstrukció, amelyre a 2012-es költségvetésben 1,3 milliárd forintot különítettek el. A rendszer hatálybalépéséhez szükséges az EU végleges jóváhagyása.

A kormány egy éve felkérte a magyar lakáspiac, építőipar, a lakásfinanszírozással foglalkozó pénzintézetek szereplőit, hogy hozzanak létre otthonteremtési tanácsadó testületet, és segítsék a kabinet munkáját. Gergely Károly, a Fundamenta Lakáskassza Zrt. elnök-vezérigazgatója vezeti a testületet, Spéder Zoltán FHB-elnök pedig tagként vett részt benne - közölte. A két bankár a szerdai tájékoztatón is jelen volt.  A miniszter megjegyezte, ha jól megy a program, azt 2013-től kibővítik.

Ugrás vissza Ugrás vissza...