Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Emléktáblát avattak Tom Lantos tiszteletére

Létrehozva: 2008. szeptember 25.
Módosítás: 2008. szeptember 25.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Tom Lantos egyszerre volt bátor magyar hazafi és hű polgára az Amerikai Egyesült Államoknak - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, a februárban elhunyt demokrata párti amerikai politikus tiszteletére állított emléktábla avatásán.

A Szent István park 25. számú háza előtt tartott ünnepségen a miniszterelnök megköszönte az Amerikai Egyesült Államoknak, hogy "befogadta Magyarország fiát, hogy engedte, hogy azzá válhasson, amire képességei és sorsa őt predesztinálta: tehetséges, (...) a világra hatni tudó demokratává."

- Miközben Tom menekült a fasizmus őrülete elől, később a XX. század második felében, már új hazájában közéleti szerepet is vállalva, harcosan küzdött a kommunizmus rémsége és emberpusztító realitásával szemben - fogalmazott a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc kiemelte: Tom Lantos kapcsán emlékezni kell azokra a százezrekre is, akiket Magyarország és a kor magyar kormányai nem védtek meg és engedték, hogy életük fölött a gonosz legyen az úr. Hozzátette: voltak, akiknek az őrület fontosabb volt, mint valamennyi magyar polgár életének, méltóságának védelme.

Az elhunyt politikus özvegye, Annette Lantos arról beszélt, hogy a Szent István park 25. szám alatti házban Tom Lantos végigélte a náci nyilas borzalmak idejét, ahol Raoul Wallenberg mentette meg férje életét. Mint mondta, Tom Lantos itt tudta meg, hogy majdnem az egész családját elvesztette, de azt is, hogy amerikai ösztöndíjat nyert 18 évesen, az emléktábla ezért is sokat jelent neki és unokáinak is, akik ide fognak zarándokolni.

April H. Foley, az Egyesült Államok budapesti nagykövete hangsúlyozta: az a cél, hogy továbbvigyék azokat az álmokat, amelyeket Tom Lantos híven őrzött. Megfogalmazása szerint Tom Lantos nem ijedt meg a holokauszt rettenetétől, mert a szabadságról álmodni és az ő erőfeszítéseinek köszönhetően Magyarország és az Egyesült Államok kapcsolatai erősebbek, mint valaha. Megjegyezte: a két ország fontos partner a NATO-n belül és azon dolgoznak, hogy Európa és a világ biztonságosabb legyen.

Tom Lantos magyar származású, demokrata párti amerikai politikus volt. Vezető szerepet töltött be az amerikai képviselőház külügyi bizottságában, 2007 januárja után ő volt a testület elnöke. Tom Lantos idén februárban, 80 éves korában hunyt el.

Ugrás vissza Ugrás vissza...