Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Új műszerek elemzik a fővárosi levegőt

Létrehozva: 2003. szeptember 18.
Módosítás: 2003. december 13.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Megújult a főváros légszennyezettségét mérő hálózat. A háromszázmillió forintos beruházás eredményeként a korábbinál több műszer elemzi a levegőt, és a szmogért felelős ózonkoncentráció nyomon követése sem okoz gondot.
Csütörtöktől új műszerek mérik a budapesti levegő szennyezettségét. A háromszázmillió forintba kerülő hálózatot Persányi Miklós adta át. A környezetvédelmi és vízügyi miniszter a Baross téren, a főváros egyik legzajosabb és legszennyezettebb levegőjű pontján elmondta, nyolcról tizenegyre bővült a mérőállomások száma. További változás, hogy a berendezések az eddiginél több káros komponenst képesek mérni. Így például a porszennyezettségen túl a mikrorészecskék eloszlását, sőt több helyen a szmog kialakulásáért felelős talajközeli ózonmennyiséget is regisztrálják.
A beruházás költségéből mintegy 250 millió forintot az Európai Unió vállalt magára.
Félmilliárd forint mérőműszerekre
Persányi Miklós jelezte, tavaly és az idén a környezetvédelmi informatikai rendszerek fejlesztésére 545 millió forintot fordítottak. Ebből az összegből nemcsak a fővárosban, hanem vidéken is több városban kialakítottak légszennyezettség-mérő állomásokat. Sopronban, Salgótarjánban, Veszprémben, Esztergomban már befejeződött a munka, és jelenleg három állomást szerelnek fel Százhalombattán.
Az uniónak is nagy kihívás a környezetvédelem
Az átadási ünnepségen jelen volt Martin Cullen ír környezetvédelmi nemzeti örökség- és önkormányzatügyi miniszter is, aki hivatalos látogatáson tartózkodik Magyarországon. Persányi Miklós szerint az ír miniszter látogatásának fontosságát kiemeli az a tény, hogy jövő év elejétől ő látja el az Európai Unió környezetvédelmi tanácsának elnöki feladatait. Ilyen minőségében méri most fel a csatlakozó országok, illetve a tagállamok környezetvédelmi állapotát.
Az ír miniszter közölte, Európának nagy kihívást jelent a környezetvédelmi problémák megoldása, egyben örömét fejezte ki, hogy Magyarország a légszennyezés-mérés területén is előrelépett.
Ugrás vissza Ugrás vissza...