Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Felavatták a dán LEGO gyárát Nyíregyházán

Cikk:

Európa legnagyobb játékgyártója a korábbi beszállítója, a Flextronics gyárát vette át és több tízmillió euró beruházással alakította ki az új üzemet. A gyárban 1300-an dolgoznak.  

Felavatták a dán LEGO csoport új gyárát a Nyíregyházi Ipari Parkban pénteken; a létesítményt Kjeld Kirk Kristiansen tulajdonos és Veres János pénzügyminiszter adta át. Európa legnagyobb játékkészítő vállalkozása korábbi beszállítójának, az amerikai érdekeltségű Flextronicsnak a gyárát vette át, és több tízmillió eurós befektetéssel alakította ki üzemét. A LEGO csoport gyáraiban évente 22 milliárd darab játékelem készült, s annak 10 százalékát ezentúl a nyírségi üzemben gyártja az ott dolgozó 1300 alkalmazott.

Jens Peter Clausen, a nyíregyházi gyár igazgatója elmondta: a mintegy 170 ezer négyzetméteres üzemterületen 250 korszerű fröccsöntő gépen készülnek a LEGO System és Duplo termékek, az utóbbiból Nyíregyházáról látják el a piacot. A csomagolást és az összeszerelést 30 szalagon végzik. Jorgen Vig Knudstorp, a cégcsoport vezérigazgatója hozzáfűzte, hogy az új gyár a LEGO harmadik európai termelőüzeme, a dániai és a csehországi mellett. Hasonlóan a többi gyárhoz, a nyíregyháziban is percenként több mint harmincezer játékelem kerül le a gépekről, így évente 2 milliárd darabot meghaladó lesz az üzem kapacitása. A vezérigazgató arról is szólt, hogy hosszú évekre rendezkedett be a cégcsoport Magyarországon, ahol egyébként az 1970-es évek óta piaci szereplő. Az elmúlt évben például a kiskereskedelmi forgalomban 34 százalékkal növelte a termékforgalmat.

Veres János pénzügyminiszter kiemelte: Magyarország az elmúlt tíz évben sokat tett a termelői infrastruktúra fejlesztéséért, hogy alkalmassá váljon a külföldi befektetők fogadására. A fejlesztések egyikeként jött létre a Nyíregyházi Ipari Park is, továbbá szintén számos helyen alakítottak ki gazdasági célú beruházási területet Szabolcs-Szatmár-Bereg megye más településein. Mindemellett az M3-as autópálya is elérte a régiót, ami ugyancsak fontos szempont a befektetőknek telephelyeik helyszíne kijelölésénél.

A térségben jelenleg a Nyíregyházával szomszédos Nagykállóban is épül egy ipari park egymilliárdos magántőkéből, valamint az idén megkezdik a záhonyi különleges gazdasági övezet részét jelentő fényeslitke-komorói ipari-logisztikai terület kialakítását is.

Ugrás vissza Ugrás vissza...