Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Kulturális területen is erősítnék a lengyel-magyar együttműködést

Cikk:

Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszterrel és Waldemar Pawlak miniszterelnök-helyettessel, gazdasági miniszterrel is tárgyalt Martonyi János szerdán Varsóban. A felek a gazdasági és infrastrukturális kapcsolatok mellett erősítenék a két ország közötti oktatási, kulturális és civil kapcsolatokat is.

A két ország közös politikai és gazdasági érdekei tartós, erős együttműködést alapozhatnak meg - mondta Martonyi János, miután szerdán tárgyalt lengyel kollegájával, Radoslaw Sikorskival Varsóban. A magyar külügyminiszter kétnapos látogatásra érkezett Lengyelországba, ahol csütörtökön részt vesz a V4-Nyugat-Balkán kibővített külügyminiszteri ülésén. A tárca vezetője szerdán Waldemar Pawlak lengyel miniszterelnök-helyettessel, gazdasági miniszterrel is találkozott, majd előadást tartott a varsói egyetemen.

Martonyi pozitívan értékelte a lengyel-magyar kapcsolatokat, hangsúlyozva, hogy a két ország mindenütt keresi az együttműködési lehetőségeket. Ezt bizonyítja, hogy Magyarország tiszteletbeli konzulokat nevez ki Lengyelország két nagyvárosában is: a tengermelléki Szczecinben és Bydgoszczban. Ezenkívül a két ország az ifjúsági szervezetek, a civil világ kapcsolatainak erősítéséről megállapodást akar kötni. Az oktatási, kulturális és tudományos kapcsolatokat felölelő együttműködési szerződés tervezetét a magyar fél október elején adta át a lengyeleknek.

Az EU kohéziós politikájával kapcsolatban Martonyi János hangsúlyozta: Magyarország és Lengyelország érdekei nem mindig azonosak, ezért fontos az együttműködés fenntartása és egy egységes álláspont kidolgozása. Véleménye szerint a "kohézió barátainak" érdeke, hogy ne forduljanak szembe egymással, mert csak megfelelő határozottsággal, következetesen és összehangolva tudják képviselni érdekeiket. Ezt bizonyítja a visegrádi négyek soros lengyel elnöksége által a közösségi találkozók előtt rendszeresen megszervezett egyeztetések eredménye is.


Vannak kiaknázatlan kapacitások a kereskedelemben

A számok azt mutatják, hogy a lengyel-magyar kereskedelmi forgalom elmarad a lehetőségektől - jelentette ki Martonyi János a Waldemar Pawlak lengyel miniszterelnök-helyettessel, gazdasági miniszterrel való találkozója után. A két fél egyetértett abban, hogy a kereskedelmi forgalom serkentése érdekében bátorítani kell a gazdasági élet szereplőit a kétoldalú kapcsolatok erősítésére.

A találkozón a két ország energetikai együttműködésének fejlesztéséről is szó esett: a magyar kormány minden olyan kezdeményezést támogat, amely csökkenti az egyoldalú energiafüggést, és segíti a két ország gazdasági együttműködését. Lengyelország és Magyarország között az infrastrukturális összeköttetések nem elég fejlettek, mindez a gazdasági kapcsolatokon kívül az emberek közti kapcsolatokat, a turizmust is gátolja - mondta a külügyminiszter.

Martonyi János szerint a közép-európai térségben rejlő lehetőségeket illetően is egy véleményen voltak a lengyel miniszterrel, a magyar-lengyel együttműködést pedig a régió dinamizmusa szempontjából is az egyik legfontosabb tényezőjének tartják.

Ugrás vissza Ugrás vissza...