Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Petíció a miniszterelnöknek a termőföld védelméért

Létrehozva: 2003. március 10.
Módosítás: 2003. december 12.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A termőföldek beépítése ellen tiltakozó petíciót adnak át kedden környezetvédő szervezetek a miniszterelnöknek. A civilek azt várják a kormánytól, hogy drasztikusan emelje fel a mezőgazdasági területek belterületbe vonásáért fizetendő járadék összegét. E nélkül ugyanis építési telkek lesznek a szántókból és erdőkből.
A termőföldek, illetve a zöld területek utóbbi években tapasztalt rohamos zsugorodásának megállítását kéri háromszáz civil szervezet Medgyessy Péter miniszterelnöktől. A környezetvédők kedden adják át a követeléseiket tartalmazó petíciót az Országház előtt. Az egyesületek azt várják a kormánytól és a parlamenttől, hogy a termőföldek belterületbe vonása esetén fizetendő járadék összegét jelentősen emeljék meg a földtörvényben. Jelenleg ugyanis jelképes összegért, pár százezer forintért beépíthetővé tehető egy hektárnyi termőföld.
Több százezer hektár termőföldből lett építési telek
A Levegő Munkacsoport korábbi számításai szerint az elmúlt harminc évben több mint 420 ezer hektár földet vontak ki a művelés alól, ez évenként 14 ezer hektár veszteséget jelent. A belterületbe vont föld nagy részét a települések terjeszkedésére, infrastruktúra építésére használták fel. Elfogadása esetén a módosítási javaslat arra ösztönözné a befektetőket, hogy beruházásaikat termőföldek helyett inkább a rozsdaövezetekben - vagyis a települések leromlott ipari és egyéb alulhasznosított részein - valósítsák meg.
Ugrás vissza Ugrás vissza...