Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Új iraki ENSZ-határozatot sürget a magyar kormány

Létrehozva: 2004. május 20.
Módosítás: 2006. május 12.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A magyar külügyminiszter levélben fordult az ENSZ, illetve a Biztonsági Tanács illetékeseihez, hogy a világszervezet egy új határozat elfogadásával vállaljon szerepet az iraki rendezésben.
Ahhoz, hogy Irakban mielőbb megszilárduljon a helyzet, mielőbb megszűnjenek a terrorista akciók, elengedhetetlen az ENSZ szerepvállalása, a Biztonsági Tanács (BT) új határozatának elfogadása - mondta Kovács László külügyminiszter a kormány rendkívüli sajtótájékoztatóján, melyen a külügyi tárca vezetője beszámolt arról, hogy egy új határozat elfogadása mellett érvelve levelet küldött az ENSZ, illetve a BT illetékeseinek.
Kovács László a magyar kormány nevében azt javasolta az ENSZ főtitkárnak, a BT soros elnökének, valamint az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Nagy-Britannia, Franciaország, Spanyolország és Románia külügyminiszterének, hogy a június végén esedékes iraki hatalomátadást az ENSZ felügyelje, az új iraki vezetés legitimitását az ENSZ erősítse meg, valamint a világszervezet adjon legitimitást, keretet és mandátumot a nemzetközi erők iraki tartózkodásához. Kovács László azt is kérte, a határozattal segítsék elő, hogy a lehető legtöbb ENSZ-tagállam vegyen részt a stabilizációs folyamatban.
Magyarország számít az új határozat elfogadására
Arra a kérdésre, Magyarország szerepvállalása mennyiben változik akkor, ha az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem hoz újabb határozatot, Kovács László így felelt: Az egész kezdeményezés értelmét kérdőjelezné meg, ha arra készítenénk forgatókönyvet, mi történik akkor, ha az ENSZ nem vállal szerepet az iraki rendezés folyamatában.
Kovács László ugyancsak újságírói kérdésre közölte: ha a napvilágot látott fogolykínzásokra hivatkozva mindenki kivonná a csapatait, akkor "elszabadulna a pokol", Irakban egy nagyon súlyos, véres, sok-sok halálos áldozattal járó polgárháború törne ki. A külügyminiszter szerint ez nemcsak Irak, hanem az egész térség stabilitását veszélyeztetné, és a nemzetközi erőknek újra be kellene avatkozniuk.
Kovács László kijelentette: amíg a magyar szállítóalakulat munkájára szükség van, és amíg a körülmények nem teszik lehetetlenné a misszió folytatását, addig az érvényes mandátum keretei között kint maradnak a katonák.
A külügyminiszter elmondása szerint Medgyessy Péter miniszterelnök is ugyanezt az álláspontot képviseli majd júniusban az amerikai elnökkel való találkozóján.
Ugrás vissza Ugrás vissza...