Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Megjelent a Magyar művelődéstörténeti lexikon

Létrehozva: 2003. november 20.
Módosítás: 2003. december 13.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

Először jelenik meg átfogó munka a magyarság művelődéstörténetéről. A tízkötetesre tervezett Magyar Művelődéstörténeti Lexikon, amelyet a Balassi Kiadó gondoz, az államalapítástól a XVIII. század végéig tartó időszakról ad útmutatót - hangzott el a sorozat első kötetének csütörtöki bemutatóján.

A könyv a "régiség" lexikona, és egyben az első magyar művelődéstörténeti lexikon - emelte ki a főszerkesztő. Magyarázata szerint a kiadvány készítésekor, címadásakor a magyar jelzőn a "magyarországi" megjelölést értették, s azért döntöttek az ábécé sorrendje által egymás mellé rendezett szócikkek mellett, szemben az enciklopédia kínálta lehetőségekkel, mert a lexikon szerkezete jobban tükrözi a "nem diszciplínánkénti" megközelítést.

Évente két-három kötet lát napvilágot

A főszerkesztő elmondta: a sorozat darabjait ötszáz-ötszáz oldalasra tervezték, s évente két-három kötet lát napvilágot. Szavai szerint a kiadvány megjelenéséért a szerzők "áldozatot hoztak a haza oltárán", mert a kiadó "hihetetlen" összegeket fizetett honoráriumként. A lexikon megjelentetése 40 millió forintos veszteséget jelent a kiadónak.

Koncz Erika , a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának helyettes államtitkára "korszakos" cselekedetnek nevezte a művelődéstörténeti lexikon elkészítését és megjelentetését. A helyettes államtitkár utalt arra, hogy tízévi munkát fektetett be a kiadó a sorozat összeállításába és megjelentetésébe. A tízkötetes lexikon mintegy 400 szerző munkája. A kiadvány a tervek szerint az internetre is felkerül, amelyhez a kulturális tárca támogatást biztosít - jegyezte meg Koncz Erika.

Több százan dolgoztak az első köteten

A Magyar művelődéstörténeti lexikon első kötetének összeállításában - amely az ábécé első két betűjével kezdődő fogalmakat, szavakat magyarázza - több mint százan működtek közre szerzőként. A sorozat következő darabja a jövő év márciusában jelenik meg, a harmadik kötet 2004 szeptemberében látna napvilágot, míg a jövő év karácsonyára még egy kötet, a sorozat negyedik darabja is a könyvpiacra kerülne a kiadó elképzelései szerint.

Ugrás vissza Ugrás vissza...