Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Kétlépcsős ingatlanárverési rendszer januártól

Cikk:

Elektronikus árverést tartanak a nyilvános licit előtt az ingatlanárveréseken januártól, a kormány ezzel a módszerrel harcol az „árverési maffia" ellen. Erről Avarkeszi Dezső igazságügyi államtitkár és Budai Bernadett kormányszóvivő beszélt csütörtökön.

Kétlépcsőssé vált az ingatlanárverési rendszer január 1-jétől; az eddigi nyilvános licitet elektronikus versengés előzi meg - közölte Avarkeszi Dezső, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára csütörtökön. Az új rendszer alapjaiban reformálja meg az árverési rendszert azzal, hogy az interneten közzétett ingatlanokra és ingóságokra - regisztráció után - elektronikus úton lehet licitálni. Budai Bernadett kormányszóvivő úgy fogalmazott, a kormány ezzel a módosítással az "árverési maffia" ellen akar harcot folytatni. Ezzel mindenki számára elérhetővé teszi a végrehajtásra szánt ingatlanok és ingóságok listáját, és garantálja az árverés tisztességes és biztonságos lebonyolítását.

Előleget kell fizetniük a licitálóknak

Az elektronikus árverésben résztvevőknek hatezer forintos eljárási díjat kell fizetniük, továbbá amikor részt akarnak venni egy árverésen, előleget kell fizetniük, ennek összege a becsérték tíz százaléka. A licitálók adatai nem jelennek meg a nyilvánosság előtt; egy felhasználói névvel azonosítják magukat. Amikor az elektronikus árverés licitje lezárult, akkor kezdődik a "hagyományos szakasz". A helyszíni liciten az veheti meg az ingatlant, aki magasabb árat kínál, mint az elektronikus versengésen elért összeg. Az ingóságokat csak akkor hirdetik meg elektronikus liciten, ha a becsérték meghaladja a 100 ezer forintot.

Avarkeszi Dezső egy másik, január 1-jén életbe lépő fontos jogszabályváltozást is megemlített: bővül azon eljárások köre, amelyeknél a jogkereső állampolgárok választhatnak, hogy bizonyos kérdésekben bírósághoz akarnak-e fordulni, vagy inkább a közjegyzői eljárást választják.

Ugrás vissza Ugrás vissza...