Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A LIGA képviselőivel tárgyalt a kormányfő

Cikk:

Az adórendszerről, a sztrájktörvényről és a munka törvénykönyvéről is szó volt Orbán Viktor miniszterelnök és a LIGA Szakszervezetek vezetőinek keddi találkozóján. A kormányfő szerint ma minden béremelés indokolt Magyarországon, de olyan gazdaságpolitikát nem szabad folytatni, amely gazdasági teljesítmény híján hitelezésből finanszírozná azt.

A LIGA álláspontja szerint az egykulcsos adórendszer nem kellően szolidáris és igazságos. Erre reagálva a kormányfő megjegyezte: nem hajlandó visszalépni a korábbi adórendszer irányába.  A LIGA felvetette, hogy módosítani kellene az új Munka törvénykönyvének azon két paragrafusát, amely szerintük diszkriminálja az állami vállalatokat.

Szóba került a sztrájktörvény LIGA által szorgalmazott módosítása is, mert a szövetség szerint a jogszabály "elvonja" a sztrájkjogot. Gaskó István beszélt a jövő évi bérfejlesztés szükségességéről is, és úgy véli, a reálbéreket minimálisan fejleszteni kell, a minimálbért pedig az átlagos bérfejlesztésnél jobban kell emelni. Az ülésen a fegyveres és rendvédelmi szféra kapcsán a szakszervezeti jogosítványokról, a kollektív munkaügyi védelemről is egyeztettek.

A LIGA felvetéseire reagálva Orbán Viktor kifejtette: a köztulajdonban lévő munkáltatóval fennálló munkaviszony kérdésében év végéig megállapodás születhet, a sztrájktörvényt viszont a kormány nem akarja módosítani, de abban partner, hogy a sztrájkjog bírói gyakorlatban való érvényesülését áttekintsék. Át fogják nézni a közszférában is a kollektív munkaügyi kapcsolatokat. A miniszterelnök egyúttal arra kérte a szakszervezeteket, kövessék nyomon az IMF/EU-tárgyalások alakulását, és jelezzék, melyek azok a feltételek, amelyeket még elfogadhatónak tartanak, és melyek azok, amelyeket már nem. A tárgyalások során folyamatosan tájékoztatni fogják az érdekképviseleteket – ígérte a miniszterelnök. Orbán Viktor arra is kérte Gaskó Istvánt, hogy támogassák a kormányt a munkahelyvédelmi akcióterv végrehajtásában, mert anélkül nem lehet béremelésről sem beszélni.    

Az ülésen több, a LIGA Szakszervezetekhez, és három másik konföderációhoz tartozó hat szakszervezet is részt vett, és a miniszterelnök az ő felvetéseiket, problémáikat is meghallgatta – mondta Gaskó István.

Ugrás vissza Ugrás vissza...