Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!
 
A Földhivatal Online rendszerben 2020. november 13-án pénteken 17:00 és 23:00 között karbantartást végzünk. Ezen időszak alatt a Földhivatal Online szolgáltatást a még nem regisztrált felhasználók nem vehetik igénybe. A karbantartás ideje alatt az új felhasználók regisztrációja, valamint a személyes adatok megadása, módosítása szünetel.
 
Kérjük a fentiek figyelembevételét! Szíves megértését köszönjük.

MORZSÁK

TARTALOM:'56-os emlékülés a Legfelsőbb Bíróságon

Cikk:

Az 1956-os forradalom kirobbanásában szerepet játszott, hogy a politikai bosszú eszközévé vált az igazságszolgáltatás – mondta Legfelsőbb Bíróság elnöke.
A magyar bíráskodás történetének legsötétebb lapjaiként jellemezte a főbíró az 50-es éveket az 1956-os forradalom félévszázados évfordulója alkalmából a Legfelsőbb Bíróságon megrendezett emlékülésen pénteken.
- Másfél millió ártatlan embert ítéltek el olyan bűncselekmények miatt, amelyeket ma már jószerével nem is érteni. Alig volt akkoriban olyan család az országban, amelyet ne sújtott volna ez az ítélkezés - tette hozzá Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke.
1100 bírót távolítottak el
Megítélése szerint az 1956-os forradalom kirobbanásában szerepet játszott, hogy a politikai bosszú eszközévé vált az igazságszolgáltatás.
Lomnici Zoltán kitért arra is, hogy a bírák egy része megpróbált ellenállni az "igazodási kényszernek", de a pályáról 1956-ig mintegy 1100 bírót távolítottak el.
Az 1956-os forradalom utáni megtorlásban 26 ezer embert ítéltek el a bíróságok, 341 halálos ítélet hoztak, és ebből 326-ot végre is hajtottak. Ugyanakkor a Legfelsőbb Bíróság bíráinak jelentős része inkább elhagyta hivatását, föladta egzisztenciáját, mint hogy részt vegyen a megtorlásban.  
1958-ra harmadolták az ügyvédi kart is, 31 százalékukat, 865 ügyvédet távolítottak el a pályáról. A jogászi hivatások gyakorlói közül összesen 1651-et kényszerítettek arra, hogy elhagyja pályáját - ismertette a főbíró.
Emléktáblát avattak
Az emlékülést követően a Legfelsőbb Bíróság aulájában, a Iustitia-szobor mellett Lomnici Zoltán, Kovács Tamás legfőbb ügyész és Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke felavatta és megkoszorúzta az 1956-os forradalom fél évszázados évfordulója alkalmából állított emléktáblát, amelynek felirata: "A meghurcolt jogászok és munkatársak emlékére 1945-89."
Ugrás vissza Ugrás vissza...