Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Orbán: Macedónia kulcsországa a balkáni stabilitásnak

Cikk:

Macedónia európai uniós és NATO-tagsága nélkül nem lehet stabilizálni a Balkánt - mondta Orbán Viktor kormányfő szerdán, miután megbeszélést folytatott a Budapesten tárgyaló Nikola Gruevszki macedón miniszterelnökkel, aki arról beszélt, országa hálás Magyarországnak az integrációhoz nyújtott támogatásért.

Magyarország elkötelezett a délkelet-európai térség stabilitása, valamint a macedón EU- és NATO-csatlakozás mellett, ezért történelmi léptékben értelmezhető hibának tartja, hogy az euroatlanti közösség az elmúlt hét-nyolc évben nem tudta megoldani, hogy Macedónia az EU-nak és a NATO-nak is tagja legyen - fejtette ki a macedón partnerével közös sajtótájékoztatón Orbán Viktor. A kormányfő szerint ahhoz, hogy Európa gazdasága ismét lendületbe jöjjön, újabb tagokkal kell bővítenie gazdasági térségét.

Macedónia EU-csatlakozási tárgyalásainak megindulását a Görögországgal fennálló névvitája akadályozza, ezzel kapcsolatban a miniszterelnök megerősítette: a magyar álláspont szerint nem helyes, hogy egy tagállam egy kérdést, a névvita rendezését szabja a tárgyalások előfeltételéül. Orbán Viktor szerint az ügy rendezése nem előfeltétele, hanem sikeres végeredménye lehet a csatlakozási megbeszéléseknek.

A névvita hátterében az áll, hogy Görögország burkolt területi követelésnek tekinti, hogy a volt jugoszláv tagköztársaság alkotmányos neve Macedón Köztársaság, mert az egyik észak-görögországi - Macedóniával szomszédos - tartományt is Macedóniának hívják. Emiatt Athén 2008-ban megvétózta Macedónia NATO-csatlakozását, és akadályozza, hogy az EU meghatározza a csatlakozási tárgyalások megkezdésének időpontját. A görög fél legutóbbi kezdeményezésében olyan elnevezést indítványozott, amely szerinte lehetővé tenné a világos különbségtételt. Athén javaslata értelmében ezt az elnevezést minden területre kiterjedően (erga omnes) kellene használni, nem pedig - ahogy Szkopje kívánja - csupán a kétoldalú kapcsolatokban.

Nikola Gruevszki macedón miniszterelnök méltatta azt a támogatást, amelyet Magyarország nyújt országának a mielőbbi EU- és NATO-tagsághoz. Macedónia igyekszik megoldani a névvita ügyét, azonban a kérdést a macedón kormányfő szerint sem kellene feltételként szabni a tárgyalások megkezdéséhez. Gruevszki úgy értékelte, hogy országa az elmúlt években tett reformjai után megérdemli, hogy végre kitűzzék a tárgyalások megkezdésének dátumát.


Jövő januárban összeül a gazdasági vegyes bizottság

Magyarország és Macedónia gazdasági vegyes bizottságot hozott létre, amely jövő januárban ülésezik először. Orbán Viktor megjegyezte: Magyarország és Macedónia gazdasági együttműködésében még mindig rejlenek kihasználatlan lehetőségek. A macedón kormányfő szerint országa az alacsony adókulcsok miatt vonzó lehet a befektetők számára.

A bizottság januári ülésének előkészítéséről, napirendjéről tárgyalt szerdán a testület két társelnöke, Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára és Valon Szaracsini macedón gazdasági miniszter. Megállapodásuk szerint a bizottsági ülés napirendjén z energetikai, bányászati, mezőgazdasági és idegenforgalmi együttműködés szerepel majd, továbbá megkezdik egy ösztöndíj-csereprogramról szóló egyezmény előkészítését is.

Szerdán emellett egészségügyi és orvostudományi együttműködést írt alá Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Bill Pavleszki macedón tárca nélküli miniszter.

Ugrás vissza Ugrás vissza...