Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Magyarország továbbra is támogatja a határon túli közösségeket

Létrehozva: 2012. október 9.
Módosítás: 2012. október 9.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

A Romániával, Szlovákiával, Szerbiával, Horvátországgal és Ukrajnával való kapcsolatokat értékelt a Magyar Állandó Értekezlet keddi ülésén Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő leszögezte: a gazdasági válság ellenére Magyarország továbbra is támogatni kívánja a határon túli magyar közösségeket.

Magyarország továbbra is stratégiai kérdésnek tekinti a román kormánnyal való együttműködést, de nem zárható ki, hogy Romániában nacionalista fordulat történik – fogalmazott Orbán Viktor a MÁÉRT keddi ülésén. A kormányfő közölte: a magyar kabinet azoknak a román patriótáknak szurkol, akik a hazafias elköteleződés mellett a magyar kisebbséggel, a Magyarországgal való együttműködést is fontosnak tartják, remélik, hogy a választások ebbe az irányba mutatnak majd.


Szlovákia: jövőre tárgyalnak a vitás kérdésekről

A szlovák-magyar viszonyban a magyar fél az év végéig az összes olyan ügyet szeretné megvitatni, amelyben eredmény érhető el, 2013-ban pedig a nehezebb, kisebbség- és nemzetiségközpontú kérdésekről is megkezdődhetnek a tárgyalások, várhatóan a szlovák-magyar vegyes bizottság keretein belül. A miniszterelnök szerint kedvező, hogy egyik fél sem kívánja elfedni azt a tényt, hogy megoldatlan problémák terhelik a két állam kapcsolatát. Ebben az évben szlovák-magyar sikerektől lesz hangos a két ország kapcsolatrendszere, ami azonban nem jelenti azt, hogy a következő évben a nehéz ügyek elővételével ez a hangulat továbbra is fenn tud maradni – fogalmazott Orbán Viktor.


Szerbia: sikeresen indult a Magyar Nemzeti Tanács

A kormányfő szerint minden feltétel adott, hogy Szerbiával jó kapcsolatokat építsenek ki, valamint folytatódhat az a politika, aminek eredményeként a Magyar Nemzeti Tanács intézményrendszere sikeresen kezdte meg kiépülését. Orbán Viktor a közeljövőben találkozik a Magyarországra látogató szerb miniszterelnökkel.


Horvátország: gazdasági vita terhelheti a politikai kapcsolatokat

A legnagyobb magyar regionális nemzetközi cégnek számító Mol továbbra is méltatlan elbánásban részesül Horvátországban. Bár igyekeznek mindent megtenni annak érdekében, hogy ez ne mérgezze meg a kétoldalú kapcsolatokat, naivság lenne azt gondolni, egy ilyen csúf gazdasági vita nincs hatással a politikai kapcsolatokra is – mondta a miniszterelnök.


Ukrajna: kétirányúvá válhat a gázszállítás

Ukrajna kapcsán Orbán Viktor rámutatott: megpróbáltak olyan lépéseket tenni, amelyekkel bizalmi alapon erősítik a kétoldalú kapcsolatokat, de az ukrán-magyar kapcsolatok ma se nem rosszabbak, se nem jobbak, mint egy évvel ezelőtt voltak. A szlovák- magyar gázvezeték megépülésével Magyarország már nem csak orosz, hanem nyugat-európai vagy északi forrásból származó energiákhoz juthat. A miniszterelnök jelezte: szimpátiával figyelik Ukrajna törekvését az ukrán-magyar gázszállítás kétirányúvá tételére. Könnyen előfordulhat, hogy Kárpátalja energiaellátásában Magyarországnak is szerepe lesz krízishelyzetekben - mondta.


Továbbra is támogatjuk a határon túli közösségeket

A miniszterelnök hangsúlyozta: Magyarország nem kívánja feladni azt az államhatárain túlterjeszkedő felelősséget, amit az új alkotmány egyértelműen megfogalmaz. Még ilyen gazdasági helyzetben, ilyen európai helyzetben is, Magyarország teljesíteni fogja alkotmányos kötelezettségét, azaz támogatni fogja a határon túli magyar közösségeket, részben azért, hogy sikeresebbek lehessenek, részben azért, hogy anyaországhoz kötődő kapcsolataik erősebbek lehessenek.

A kormányfő szerint a magyar gazdaság képes lesz biztosítani azokat a forrásokat, amelyek a határon túli intézményrendszerek számára szükségesek, és abban reménykedik, hogy fejlesztéseket is végre tudnak hajtani. A jelenlévő szervezetek vezetőitől programközpontú fejlesztési javaslatokat kért, és azt mondta: ha kifejezetten célzott fejlesztési javaslatokat kapnak, azok megvalósítására van esély jövőre. Szólt arról is, hogy jövő év első negyedében a környező országokban tartott választások után ismét szükség lesz egy nagyobb nemzetpolitikai tanácskozás megtartására.


Orbán: IMF-megállapodás nélkül is finanszírozható az ország jövőre

A miniszterelnök szerint Magyarország ahogyan idén is képes volt arra, hogy IMF-megállapodás nélkül működtesse a gazdaság finanszírozását, úgy 2013-ban is képes lesz rá. A megállapodással persze könnyebb a finanszírozás, de anélkül is lehetséges - fogalmazott Orbán Viktor Máért plenáris ülésén. Az kétségkívül igaz, hogy megállapodással könnyebb, mint megállapodás nélkül, de megállapodás nélkül is lehetséges, ennek a bizonyítéka a 2012-es év – mondta a kormányfő. Orbán szerint a Kárpát-medence magyarságának arra kell készülnie, hogy az európai politikai és gazdasági közeg a következő években is kedvezőtlen marad, a válság egyelőre nem fog elmúlni. A miniszterelnök idézte a Nemzetközi Valutaalapnak a világgazdasági kilátásokról szóló, lassabb növekedést prognosztizáló kiadványát, amely szerint az államadósság-csökkentésre tett kísérleteket folytatni kell, és még éveknek kell eltelniük ahhoz, hogy a világ nyugati gazdaságainak államadósság-mértéke visszacsökkenjen arra a szintre, ahol a 2008-as válság kitörése előtt volt.

A miniszterelnök szerint a keleti nyitás politikája ellensúlyozhatja azt a negatív hatást, amelyet az exportvezérelt magyar gazdaság szenved el a nyugat-európai gazdaságok stagnálása vagy recessziója miatt.

Ugrás vissza Ugrás vissza...