Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A tagok 3,2 százaléka maradt a magánpénztáraknál

Cikk:

A január 31-i határidőig a magán-nyugdíjpénztári tagok mindössze 3,2 százaléka - 102 ezer ember - döntött úgy, hogy marad a magánnyugdíj-pénztáránál, a többi tag visszalépett az állami nyugdíjrendszerbe. A magánpénztáraknak április közepéig kell kidolgozniuk az átadás-átvétel menetrendjét, amelyet PSZÁF-nak még jóvá kell hagynia.

A hétfő esti adatok szerint 102.019-en nyilatkoztak arról, hogy a magánpénztárban maradnak, február végéig pedig még 439-en akarják fenntartani a magánpénztári tagságot; így összesen 102.458 fő, 3,2 százalék döntött a maradás mellett – jelentette be Selmeczi Gabriella kedden. A vagyonátadás-átvételt ellenőrizni fogják – mondta a miniszterelnöki megbízott.

Március 1-jétől kapják meg a magánnyugdíjpénztárak az adatokat arról, hogy tagjaik közül kik választották az állami nyugdíjrendszert; a pénztáraknak ezt követően 45 nap alatt kell kidolgozniuk egy programot az elszámolásról, a vagyonátadás, -átvételről. Az állami rendszert választók leghamarabb április közepétől kaphatják meg a reálhozamukat.  A menetrendről szóló dokumentumot a magánpénztáraknak el kell küldeniük a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF), amely 3 napon belül jelez vissza ennek jóváhagyásáról; ezt követi a vagyonátadás, -átvétel, és annak kiszámolása, hogy a tagoknak van-e és ha igen, akkor mennyi a reálhozama.

Ha valaki nem nyilatkozik február végig a magánpénztárnak arról, hogy milyen formában szeretné felvenni az esetleges reálhozamot, akkor a pénztár március végig nyilatkozatot küld ki az érintetteknek, amelyet kitöltve rendelkezhetnek az összegről. Ha ezzel a lehetőséggel sem élnek a pénztártagok, akkor a postás még megpróbálja nekik a pénzt kikézbesíteni, ha az sem jár sikerrel, a összeg nem vész el, bekerül az állami nyugdíjrendszerbe.

Stabilabb állami nyugdíjrendszert ígér a kormány

A miniszterelnöki megbízott elmondta, hogy a kormány már dolgozik azon, hogy a jövőben az állami nyugdíjrendszer stabilabb és kiszámíthatóbb legyen, az új rendszer törvényben is preferálja majd, ha valaki plusz pénzeket, például a reálhozamát be szeretné fizetni az állami kasszába. Ha egy magánpénztár megszűnik, a tagjai szabadon dönthetnek arról, hogy melyik magánnyugdíjpénztárba lépnek át. Selmeczi Gabriella megerősítette: minden járulékfizetőnek lesz egyéni számlája az állami rendszerben a nyugdíjbiztosítónál.

Az állami nyugdíjrendszerbe január 31-e után már nem lehet visszalépni. Ez alól két kivétel van: ha valaki időközben megrokkan, eldöntheti, visszalép-e az állami rendszerbe; ha pedig valaki özvegy lesz, akkor azt döntheti el, hogy az állami özvegyi nyugdíjat választja-e, vagy elhunyt hozzátartozója magánnyugdíjpénztárától kéri-e a juttatást.

Az átlépések során semmilyen fennakadás nem történt, sehonnan nem jött panasz arról, hogy valaki nem tudta volna leadni a magánpénztárt választó nyilatkozatát. Újságírói kérdésre reagálva a miniszterelnöki megbízott úgy nyilatkozott: a kormány nem számít arra, hogy az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek találja a pénztárválasztásról szóló jogszabályokat.

Ugrás vissza Ugrás vissza...