Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Elmaradt a magyar és a szlovák emberi jogi bizottság együttes ülése

Létrehozva: 2009. február 3.
Módosítás: 2009. február 3.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Elmaradt az Országgyűlés emberi jogi bizottságának és szlovák társbizottságnak együttes ülése Budapesten, a szlovák képviselők ugyanis miután meghallották, hogy Balog Zoltán, a magyar testület fideszes elnöke egy filmet vetítene le a Dunaszerdahelyen történtekről, be sem mentek az ülésterembe.

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke szerint minden felelősség Balog Zoltánt terheli, amiért nem az előzetes megállapodás szerinti napirendnek megfelelően kezdte el az ülést. Az MSZP és az SZDSZ is elítélte, hogy megbeszélés nélkül akarták levetíteni a felvételt; ezzel szemben Balog Zoltán úgy vélekedett: "Fontos dolog a diplomácia, de még fontosabb az igazság." A KDNP szerint a magyar vezetőknek fogalmuk sincs arról, hogy mi a nemzeti érdekünk.

Balog Zoltán a helyszínen az MTI-nek elmondta: olyan felvételt szerettek volna bemutatni, amely teljesen egyértelművé teszi, hogy békés szurkolókra támadtak mindenféle indok nélkül a szlovák rendőrök Dunaszerdahelyen. A felvétel bemutatását mindenáron meg akarták akadályozni - tette hozzá. Hangsúlyozta: a szlovák fél a mai napig semmiféle felvételt nem bocsátott a magyarok rendelkezésére, ettől kezdve "kötelességünk a mi bizonyítékainkat bemutatni". Balog Zoltán közölte: szerette volna szavazásra feltenni a kérdést, de a szocialisták nem voltak hajlandóak szavazni, ezért el sem kezdődhetett az ülés. A képviselő megjegyezte: a szocialisták le is szavazhatták volna a vetítést, ezt azonban nem vállalták fel.

A szlovákok távoztak, a szocialista képviselők pedig kivonultak a teremből.

Pettkó András (MDF) azt mondta, ha valaki megnézte a hétfői bizottsági ülés meghívóját, láthatta, hogy napirendre fognak kerülni a Dunaszerdahelyen történtek. Ez a videofelvétel semmi olyat nem tartalmaz, ami ne felelne meg a valóságnak - mondta.

Szili Katalin házelnök - miután tudomást szerzett arról, mire készül a bizottság elnöke - levélben fordult a politikushoz. Ebben közölte: kifejezett kérése, hogy a kétoldalú bizottsági tárgyalás során ne kerüljön sor olyan mozzanatra, amely a két ország kapcsolatait és a szlovákiai magyarság érdekeit sértheti. Az Országgyűlés elnökének levele szerint a fideszes politikus "olyan demonstráció bemutatását kezdeményezte", amely a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának véleménye szerint is veszélyezteti a magyar-szlovák parlamenti tárgyalási folyamatot. Szili Katalin az MTI-nek elmondta, egyeztetett a két bizottsági elnökkel a testület ülése előtt, és szlovák kérés alapján azt javasolta Balog Zoltánnak, hogy - mivel nem volt szó a vetítésről a napirend előzetes egyeztetésekor - ne tűzze napirendre a filmvetítést.

Minden felelősség a bizottság elnökét terheli, amiért nem az előzetes megállapodás szerinti napirendnek megfelelően kezdte el az ülést, és megsértette a vendégeket - hangsúlyozta a házelnök, aki szerint sem a Szlovákiában élő magyarság, sem Magyarország érdekét nem szolgálja ez a magatartás. Balog Zoltán a közleményében ugyanakkor azt írta, nem ért egyet Szili Katalinnal abban, hogy "nem itt és nem most" kellett volna felvetni a témát, mert hol máshol lehet beszélni súlyos emberi jogi sérelmekről, ha nem az emberi jogi bizottságok ülésén. "Fontos dolog a diplomácia, de még fontosabb az igazság" - fogalmazott a bizottság fideszes elnöke.

"Érdekeltek vagyunk a magyar-szlovák viszony javításában, de azt is látni kell, hogy Dunaszerdahely jelkép, a felvidéki magyar kisebbség egyre fokozódó elnyomásának jelképe. Ezért nem léphetünk át rajta olyan nagyvonalúsággal, ahogy Draskovics Tibor és a szocialisták teszik" - tette hozzá a képviselő.

Nyakó István, az MSZP szóvivője az MTI-nek azt mondta: belpolitikai érdekeinek rendelte alá a FIDESZ a hétfői párbeszéd lehetőségét, és cserbenhagyta azokat, akik egy egységes magyar álláspont európai képviseletére számítottak. "A diplomácia, az illem alapvető szabályait gátlás nélkül, Orbán parancsára átlépte a Fidesz" - fogalmazott.

Szent-Iványi István, az SZDSZ európai parlamenti képviselője azt közölte az MTI-vel: pártja felelőtlen provokációnak tartja, hogy előzetes megbeszélés nélkül akartak felvételt levetíteni. A politikus, aki szerint ezzel a lépéssel lehetetlenné tették a két fél közötti tárgyalásokat, külön kitért arra is, hogy a film levetítésének szándékával nehéz helyzetbe hozták A. Nagy László szlovákiai magyar politikust, a szlovák parlamenti bizottság elnökét.

Kovács Kálmán, az SZDSZ határon túli magyarság szekciójának vezetője szerint Fidesznek kötelessége elhatárolódni Balog Zoltántól, és vissza kell hívnia a bizottság éléről.

Halász Zsuzsa KDNP-szóvivő közleményében az olvasható: "A szlovák bizottsági tagok távozása bár nem elfogadható, de magyarázható: nekik nem áll érdekükben, hogy kiderüljön az igazság. Kérdés, vajon a szocialista képviselőknek ugyanez miért nem áll érdekükben?" A közlemény szerint az MSZP képviselői azzal, hogy a szlovák politikusok távozása után kivonultak, "minden határon túli honfitársunknak azt üzenték: verjenek bár véresre benneteket hatósági segédlettel, mi nem szólunk értetek egy szót sem!"

A történtek után a TASR szlovák hírügynökségnek nyilatkozva A. Nagy László elmondta: megoldhatatlan helyzetbe hozta a szlovák parlament emberi jogi bizottságának küldöttségét a magyar fél azzal, hogy előzetes egyeztetés nélkül akart videofelvételt levetíteni. A. Nagy László szerint a magyar fél részéről ez kellemetlen és kimondottan barátságtalan lépés volt. Mint hozzátette: a találkozó előkészítésekor megbeszélték, hogy minden téma - beleértve Dunaszerdahelyt is - napirendre kerülhet, a szlovák fél nyitott megtárgyalásukra. Arról azonban egy szó sem esett, hogy a mérkőzésről filmet vetítenének - mondta.

Ugrás vissza Ugrás vissza...