Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Málta is aláírja szerdán az uniós szerződést

Létrehozva: 2003. április 13.
Módosítás: 2004. október 8.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramCímkék

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A máltai kormánypárti erők megnyerték a szombati előrehozott választást, így Eddie Fenech Adami miniszterelnök is aláírja Athénban az uniós szerződést.

Málta szigetén a kormánypárti erők győztek a szombati általános választáson, amelynek fő tétje az EU-csatlakozásra a március 8-i népszavazáson adott, vitatott súlyú "igen" megerősítése volt. Az akkori referendumon a kormányon lévő Nacionalista Párt az igen szavazatok 54 százalékos arányáról beszélt, az ellenzéki Máltai Munkáspárt viszont ebből csak 48 százalékot volt hajlandó elismerni.

Eddie Fenech Adami miniszterelnök, a Nacionalista Párt politikusa ezért szombatra általános választást írt ki, amelyet - mint azt ő maga vasárnap nem sokkal dél után közölte - pártja megnyert, úgyhogy szerdán ő is alá fogja írni az Európai Unióhoz való csatlakozásról szóló szerződést.

Jóllehet, a szavazatok összeszámlálása még vasárnap délután is tartott, bizonyosra vehető, hogy a 69 éves Fenech Adami a nap folyamán leteszi a kormányfői esküt, és hétfőn már elő is terjeszti új kabinetjének névsorát, amely várhatóan nem sokban különbözik majd az eddigitől.

Megfigyelők a választás igazi tétjének, vagyis az EU-csatlakozás ügyének tulajdonítják azt, hogy a szombati szavazáson igen magas: 96 százalékos volt a részvételi arány.

Ugrás vissza Ugrás vissza...