Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Állami rendezvények a nemzeti ünnepen

Létrehozva: 2012. március 12.
Módosítás: 2012. március 12.
Forrás: Magyarország.hu, MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A hivatalos ünnepségsorozat a zászlófelvonással kezdődik a Kossuth-téren, a Nemzeti Múzeum előtt Tarlós István főpolgármester mond beszédet, Orbán Viktor miniszterelnök pedig a Parlament előtt szólal fel délután. A nemzeti ünnep alkalmából számos megemlékezést tartanak a határon túli magyarlakta területeken Európában és a tengeren túlon is.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is nettó ötvenmillió forint körül lesz a március 15-i állami rendezvények költségeinek végösszege - mondta Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár pénteken, amikor bemutatta a nemzeti ünnep programjait. 2010-ben még 185 millió forintból, 2005-ben pedig 289 millióból rendezték meg az állami ünnepségeket. Méltón, visszafogottan, költséghatékonyan rendezzük és szervezzük az ünnepet – mondta az államtitkár.

Az ünnepségsorozat reggel nyolc órakor kezdődik a fővárosi Kossuth Lajos téren a zászlófelvonással, majd az érdeklődők a díszszázad és huszárok felvezetésével a Magyar Nemzeti Múzeumhoz vonulnak. Tarlós István főpolgármester beszéde után a Múzeumkertből az ünneplők a budai Várba indulnak, ahol egész nap kirakodóvásár és családi programok lesznek. Délután a Várból a Lánchídon át, a Széchenyi tér érintésével menet indul a Kossuth térre, ahol beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök - részletezte az államtitkár a hadtörténeti múzeumnál tartott tájékoztatóján.

A Várból a Kossuth térre induló menethez várhatóan csatlakoznak majd civil szerveződések is, amelyek ezt már korábban jelezték. Azzal kapcsolatban, hogy az előzetes hírek szerint több ezren érkeznek Lengyelországból Budapestre, a március 15-i ünnepségekre, Kovács Zoltán kijelentette: a lengyelek felvették a kapcsolatot az államtitkársággal, jelezték részvételi szándékukat, ám az ő "mozgatásukhoz", programjaikhoz az állami rendezvényszervezésnek nincs köze.

A honvédség március 15-e alkalmából indítja el több hónapos eseménysorozatát, amely az önkéntes szolgálatra igyekszik felhívni a figyelmet. A nemzeti ünnepen a Parlament nyílt napon várja az érdeklődőket, akik a reggeli 9 órás zászlófelvonás után megtekinthetik a díszlépcsőházat és kupolatermet. Március 15-én külön programok lesznek a Szentháromság téri irodalmi színpadon, a Budapesti Történeti Múzeumban, a Magyarság Házában, a Magyar Országos Levéltárban, a Hadtörténeti Múzeumban, a várban található Nemzeti Táncszínházban és az Országos Széchenyi Könyvtárban is, a részletes programok a nemzeti ünnep hivatalos oldalán megtekinthetők.

Miniszterelnökség

Megemlékezések a határon túli magyarlakta területeken

Lengyelországban már vasárnap megkezdődtek a megemlékezések magyar nyelvű szentmisével és Esterházy János varsói mellszobrának megkoszorúzásával. Az istentiszteletet Nagy Gábor Emmánuel, a varsói magyar közösség lelkipásztora tartotta, és Pawel Sobstyl atya koncelebrálta a Boldog Gielnowói László templomban. Az ünnepi mise csaknem ötven magyar és lengyel résztvevője Esterházy János halálának 55. évfordulóján a néhai felvidéki politikus boldoggá avatásáért is imádkozott. A mise után Kiss Róbert magyar nagykövet és Artur Górski, a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) parlamenti képviselője megkoszorúzta Esterházy János mellszobrát.

A koszorúzást követően Magyar Pilvax néven irodalmi találkozót tartottak a templom közösségi termében, amelyen az 1848-1849-es forradalmat és szabadságharcot idézték fel versben, dalban és prózában. A lengyelországi megemlékezések keretében a lengyel parlamentben A magyar-lengyel barátság ezer éve címmel rendeznek kiállítást, amelyet Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke nyit meg.

Amerikai Egyesült Államok, Kanada

Az 1848-1849-es forradalommal és szabadságharccal kapcsolatos egyesült államokbeli megemlékezés-sorozat szombaton New Brunswickben kezdődött, a fennállásának 15. évfordulóját ünneplő Csűrdöngölő népi táncegyüttes és a 25 éves Életfa zenekar fellépésével. Több esemény vezérszónoka Horváth János, az Országgyűlés korelnöke, aki Bartos Mónika képviselő (Fidesz) társaságában szombattól szombatig a lexingtoni, a sarasotai, a naples-i, a venice-i, a bostoni, a New York-i, a washingtoni, a miami és a Los Angeles-i magyarság képviselőivel találkozik. Horváth beszédet mond a New York-i főkonzulátuson, valamint a washingtoni Kossuth Házban és a magyar nagykövetségen, s részt vesz a Wallingfordban, New Yorkban, Miamiban és Los Angelesben megtartandó csoportos magyar állampolgársági eskütételen.

Bácsi-Nagy András, a magyar nagykövetség első beosztottja vasárnap az Amerikai Magyar Szövetség megemlékezésén mondott beszédet a washingtoni Amerikai Egyetemen. Március 17-én Dán Károly főkonzul és Lendvai-Lintner Imre, a Külföldi Magyar Cserkészszövetség elnökének részvételével tartanak koszorúzási ünnepséget a New York-i Kossuth-szobornál. Los Angelesben március 18-án lesz hasonló koszorúzás és megemlékezés az Egyesült Magyar Házban.

Vasárnap ünnepséget tartottak az ottawai Magyar Házban is. A nagykövetség március 15-i ünnepi fogadásának szónoka Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára lesz, aki találkozik a kanadai parlament magyar baráti tagozatának a tagjaival is. Rétvári március 17-én részt vesz a vancouveri csoportos állampolgársági eskün.
 

Történelmi táncjátékot mutattak be a Vajdaságban

Az 1848-as forradalom és szabadságharc történelmi jelentőségére, dicső csatáira, az elesett honvédekre való emlékezéssel megkezdődött vasárnap a Vajdaságban 1848 forradalmi eseményeinek megidézése. Zentán, a Művelődési Házban, Fényesebb a láncnál a kard címmel történelmi táncjátékot mutattak be a Pro Cultura Polgári Egyesület és a Thurzó Lajos Művelődési és Oktatási Központ szervezésében.

A Tisza parti városban a község önkormányzata 13-án, kedden emlékezik meg a szabadságharcról, amikor a Felsővárosi temetőben megkoszorúzzák a forradalom és szabadságharc áldozatainak emlékhelyét és Szekfű György honvédhadnagy kálváriadombi sírját, s a városházán koszorút helyeznek Batthyány Lajos emléktáblájára. A bánsági Kisoroszon vasárnap ünnepi szentmise volt a katolikus templomban, majd megkoszorúzták Kőrösi Szabó János honvédtiszt sírját.

Kishegyesen, ugyancsak vasárnap,a helyi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület szervezésében, alkalmi műsor keretében tartottak megemlékezést a hegyesi csata emlékművénél, a bácskai város Nyugati temetőjében az 1848/49-es magyar szabadságharc és forradalom 164. évfordulójáról. Az emlékműnél az önkormányzat, a helyi közösség, a VMSZ, valamint a Magyar Nemzeti Tanács képviselői koszorúztak.

Megemlékeztek a jeles ünnepről Törökkanizsán és Bajsán, koszorúztak Horgoson a Kossuth Lajos-emléktáblánál és Törökbecsén a római katolikus temetőben a Hungária szobornál. Bajmokon szombaton tartottak koszorúzási ünnepséget Töröky Pál szabadságharcos sírjánál a Paprenyacsai temetőben.

Ugrás vissza Ugrás vissza...