Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Hillary Clintonnal tárgyalt a magyar külügyminiszter Washingtonban

Cikk:

Martonyi János tárgyalt Hillary Clinton amerikai külügyminiszterrel, aki köszönetét fejezte ki Magyarországnak a NATO-misszióhoz nyújtott hozzájárulásért. Martonyi Washingtonban felavatta a második világháború idején Budapesten zsidókat mentő svájci diplomata, Carl Lutz emléktábláját.

A washingtoni munkalátogatáson tartózkodó Martonyi János külügyminiszter csütörtökön az amerikai kongresszus több vezető tisztviselőjével találkozott; tárgyalópartnerei egyetértettek a magyar külpolitika fő célkitűzéseivel. A törvényhozási vezetők különösen a magyar kormánynak a transzatlanti kapcsolatok és elkötelezettség megerősítésére irányuló törekvését támogatják és egyetértenek azzal is, hogy Magyarország egy tágabb értelemben vett Közép-Európa-politikát akar folytatni – fogalmazott a magyar külügyminiszter.

Martonyi János - aki amerikai kollégája, Hillary Clinton meghívására érkezett rövid látogatásra az Egyesült Államok fővárosába - a tárgyalásokon beszámolt a magyar politikai és gazdasági helyzetről, egyebek között arról, hogyan kívánja a kormány a gazdaságot dinamizálni, növekedési pályára állítani a költségvetési fegyelem megőrzésével. Jelezte, hogy Magyarország elkötelezett az afganisztáni szerepvállalást illetően, fenntartja jelenlétét, sőt bizonyos mértékű létszámemelésre is sor kerül. Martonyi szerint Washingtonban nagyra értékelik a magyar hozzájárulást a nyugat-balkáni térségben és Afganisztánban. Ez utóbbit az amerikai tárgyalópartnerek nagyra értékelték - hangsúlyozta.

Martonyi: prioritás a cigányság helyzetének javítása

A magyar diplomácia vezetője köszönetet mondott a kongresszus magyar baráti csoportjához tartozó Dennis Kucinich és Steven LaTourette képviselőknek eddigi támogatásukért, például a szlovákiai nyelvtörvény ügyében. A miniszter találkozott Ileana Ros-Lehtinennel, a képviselőház külügyi bizottsága rangidős ellenzéki tagjával és Jeanne Shaheen szenátorral, a felsőházi külügyi bizottság európai albizottsága elnökével. Alcee Hastings képviselőt, a Helsinki Bizottság társelnökét tájékoztatta: az új kormány prioritásai közé tartozik a magyar cigányság helyzetének lényeges javítása.
 
A külügyminiszter a nagyköveti rezidencián - ahol vezető kormánytisztviselőkkel és külügyi szakértőkkel találkozott - állami kitüntetést adott át Dan Fried diplomatának. A jelenleg a guantanamói börtöntábor bezárásával foglalkozó, utazó nagyköveti rangban szolgáló Fried - aki a Bush-kormány alatt külügyi államtitkár-helyettes volt - a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét vehette át, az indokolás szerint "az 1999-es NATO-bővítés érdekében végzett sokoldalú tevékenysége elismeréseként".
 
Hillary Clinton: Magyarország az USA közeli barátja

Magyarország az Egyesült Államok közeli barátja és értékes partnere, a két ország együttműködik a globális kihívások kezelésében - mondta csütörtökön Hillary Clinton amerikai külügyminiszter, miután fogadta Washingtonban Martonyi Jánost. Hillary Clinton kifejezte elismerését Magyarországnak a NATO-misszióhoz nyújtott hozzájárulásért és méltatta, hogy Magyarország elkötelezte magát az Afganisztánban állomásozó erői létszámának növelésében. Az amerikai adminisztráció nagyra értékeli, hogy a magyar kormány elkötelezte magát a roma állampolgárok jogainak védelme mellett, hogy lépéseket tesz Dél-Kelet-Európa irányában, és az európai integráció erősítésére törekszik – mondta az amerikai külügyminiszter.

Megköszönte azt a segítséget, amelyet az Egyesült Államok nyújt Magyarországnak legégetőbb belső problémáinak, közöttük a roma integrációnak a megoldásához. Martonyi János meghívta kollégáját Budapestre a Tom Lantos Intézet - egy regionális kitekintésű emberi jogi kutatóközpont - jövő tavaszi megnyitójára. A felek leszögezték, hogy az afganisztáni szövetséges erők parancsnokának leváltása sem az Egyesült Államok afganisztáni stratégiájában, sem Magyarország afganisztáni elkötelezettségében nem okoz változást.
 
A magyar külügyminiszter egy kérdés kapcsán kifejtette: Budapest üdvözli az amerikai kormány Oroszország iránti úgynevezett reset (újraindítási) politikáját. Kifejtette, hogy Magyarország is együttműködésre törekszik Oroszországgal, azt szeretné, hogy szomszédja nyitott, megbízható és kiszámítható legyen, amellyel a kapcsolatok a kölcsönös tiszteleten és érdekeken alapulnak.

Felvatták Carl Lutz svájci diplomata emléktábláját
 
Martonyi János Washingtonban helyi idő szerint csütörtökön felavatta a második világháború idején Budapesten zsidókat mentő svájci diplomata, Carl Lutz emléktábláját. Az új magyar kormány fel fog lépni a fajgyűlölet, az antiszemitizmus, a gyűlölet és a diszkrimináció minden formája ellen. Tanulnunk kell a múltból, mindig emlékeznünk kell a holokausztra, hogy soha ne történhessen meg újra - mondta a néhány tucatnyi egybegyűlt, a zsidó közösség vezetői, amerikai magyar vezetők, diplomaták és barátok előtt. Megjelent Charles Gati magyar származású politológus professzor is, akit szintén Carl Lutz mentett meg. Minden idők egyik legbátrabb diplomatája volt a svájci alkonzul, aki több tízezer magyar zsidót mentett meg a náci koncentrációs táborokba való deportálástól - mondta a magyar diplomácia vezetője az előtt a ház előtt, amelyben Carl Lutz egykor élt.

Carl Lutz 1942 és 1945 között több tízezer védlevelet bocsátott ki a zsidók számára, 76 svájci menedékházat alakított ki a magyar fővárosban, köztük a Vadász utca 29. alatti egykori Üvegházban. Carl Lutzot a jeruzsálemi Jad Vasem intézet a Világ Igazai közé emelte, és az egykori diplomata emlékét Magyarországon is őrzik - mondta az amerikai kollégája meghívására Washingtonban tartózkodó miniszter. Az emléktábla állítását a budapesti Carl Lutz Alapítvány, a magyar kormány, a Magyar Amerikai Koalíció és a Lantos Alapítvány támogatta.

Ugrás vissza Ugrás vissza...