Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Azonosak a magyar és román célok az Unióban

Cikk:

Az Európai Unió jövendőbeli döntéseit illetően Románia és Magyarország érdekei szinte minden kérdésben azonosak - jelentette ki szerdán Bukarestben Martonyi János.A magyar külügyminiszter a román külképviseletek vezetőinek éves konferenciáján tartott előadást a magyar külpolitika fő irányairól.

A magyar külügyminiszter a meghívást a két ország közötti stratégiai partnerség és az egyre szorosabbra fűződő kapcsolatok jeleként értékelte. Martonyi János emlékeztetett arra, hogy az Európai Unión belül alakulóban van egy szélesebb, regionális szintű együttműködés, amelyet "tágabb", illetve "új" Közép-Európának neveznek, és amelynek mindkét ország nagyon fontos szereplője. Az Európai Unió jövendőbeli döntéseit illetően Románia és Magyarország érdekei szinte minden kérdésben azonosak - mondta a magyar diplomácia vezetője.

Románia és Magyarország erősíteni akarja a kohéziós politikát, bővítve az ezt elősegítő forrásokat, meg akarja őrizni és erősíteni kívánja a közös agrárpolitikát, minden eszközzel közös energiapolitika kialakítására törekszik. Érdekeltek abban is, hogy az Európai Külügyi Szolgálatban megfelelő képviseletet kapjanak az új tagállamok.

A magyar elnökség idején Romániának és Bulgáriának a schengeni övezet teljes jogú tagjává kell válnia, márciusban meg kell szűnnie a határellenőrzésnek. Martonyi János hangsúlyozta: a magyar elnökség alatt el kell majd fogadni a mindkét ország számára különlegesen fontos Duna-stratégiát. Ugyancsak a magyar elnökség idején kell befejezni a Horvátországgal folyó csatlakozási tárgyalásokat, ezáltal meg kell mutatni a többi nyugat-balkáni országnak, hogy igenis van lehetőség a csatlakozásra - fogalmazott a külügyminiszter.

Teodor Baconschi román külügyminiszter ugyancsak hangsúlyozta a két ország közös érdekeltségét az európai integrációs folyamatban, különösen a Duna-stratégia és a közös energiapolitika terén. Baconschi ezzel kapcsolatban megjegyezte: ha Magyarország csatlakozni kíván az Azerbajdzsán–Grúzia–Románia gázszállító rendszerhez (AGRI  - Azerbaijan–Georgia–Romania Interconnector) "gyorsan kell lépnie".
 
A román diplomácia vezetője úgy fogalmazott: Martonyi János részvétele a romániai misszióvezetők konferenciáján "világos politikai jelzés" arra vonatkozóan, hogy a két ország szeretné felerősíteni e térség hangját, hatékonyabb módon hangolva össze az új uniós tagállamok közötti kapcsolatokat. A két külügyminiszter a konferencia után külön is megbeszélést folytatott. Martonyi Jánost Traian Basescu államfő is fogadta a Cotroceni-palotában.

Ugrás vissza Ugrás vissza...