Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Tíz éves a román-magyar stratégiai partnerség

Cikk:

Románia és Magyarország egyaránt érdekelt a stratégiai partneri viszony fenntartásában, ez fontos a két ország és a térség számára is - állapodott meg hétfőn Bukarestben Titus Corlatean román és Martonyi János magyar külügyminiszter.

Martonyi bukaresti látogatásának első napján kétoldalú megbeszéléseket folytatott, amelyek során egyetértettek tárgyalópartnereivel abban, hogy együttműködésük alapjait meg kell őrizni, és a létező nézeteltéréseket elsősorban egymás között, diplomáciai csatornákon oldják fel. A külügyminiszter egyben arra kérte román kollegáját, hogy a politikai nyelvezetben, szóhasználatban legyenek óvatosabbak, ne teremtsenek olyan légkört Romániában, amely a veszélyeztetettség érzését kelti a romániai magyarokban.


Tíz éves a román-magyar stratégiai megállapodás

A két külügyminiszter részt vett egy, a román-magyar stratégiai partnerségről szóló nyilatkozat aláírásának tízéves évfordulója alkalmából szervezett konferencián is, ahol Martonyi János úgy nyilatkozott: Magyarország sosem vitatta el egyetlen országnak a jogát sem, hogy a Magyarországon élő kisebbségek ügyében szót emeljen. A miniszter reméli, hogy hogy ezt a jogot a magyar kormánytól sem akarja senki sem elvitatni. Beszédében a magyar diplomácia vezetője hangsúlyozta, hogy Románia és Magyarország érdekei közösek, és a kelet-közép-európai térségben az államoknak egymással kell összefogniuk. Martonyi szerint természetes, hogy Magyarország támogatja a romániai magyarság törekvéseit, legyen szó a közigazgatás átszervezéséről, vagy az államosított javak visszaszolgáltatásáról.

Titus Corlatean román külügyminiszter is a két ország stratégiai partnerségének fontosságát méltatta beszédében. Felidézte, hogy Románia és Magyarország miniszterelnöke tíz éve, 2002. november 29-én írták alá a stratégiai partnerségről szóló megállapodást, akkor jelképes üzenet volt, hogy a magyar kormányfő először vett részt Románia nemzeti ünnepén, amely megerősítette, hogy román szemszögből megvalósult a román-magyar megbékélés. Az elmúlt tíz évben tíz államfői, huszonhárom kormányfői és harminchárom külügyminiszteri találkozó zajlott le a két ország között, a gazdasági válság ellenére a két ország kereskedelmi kapcsolatainak értéke 2011-ben 7,3 milliárd euró volt, és jó remény van arra, hogy 2012-ben ez nőtt.


Román-magyar kereskedelmi kamara Budapesten

Romániában 11 500 vállalat működik magyar tőkével, míg Magyarországon 6 ezer román tőkével rendelkező vállalat fejti ki tevékenységét. A két ország kereskedelmi mérlegének Románia szemszögéből való kiegyensúlyozása érdekében a felek megállapodtak, hogy Budapesten román-magyar kereskedelmi kamara létesül - mondta a román külügyminiszter.

Martonyi János Magyarország támogatásáról biztosította a romániai magyarságot, miután hétfő este találkozott Kelemen Hunorral, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökével is. Az RMDSZ székházában tartott megbeszélést követően az RMDSZ elnöke elmondta: tájékoztatta a magyar külügyminisztert arról, hogy a következő időszakban milyen kihívásokkal kell szembenéznie a romániai magyarságnak.

A magyar külügyminiszter hétfő este megnyitotta Bukarestben a 140 éve Kolozsváron született Bánffy Miklós művész és politikus emlékének szentelt - Budapesten már bemutatott - kiállítást a bukaresti magyar nagykövetség és a Balassi Intézet bukaresti kulturális központja szervezésében.

Ugrás vissza Ugrás vissza...