Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Alkotmánymódosítás: nyilvános lesz a szakvélemény

Cikk:

A szakvélemény, amelyet a kormány megrendelésére nemzetközi jogászok készítenek az alaptörvény negyedik módosításáról, francia, angol és magyar nyelven is hozzáférhető lesz a Külügyminisztérium honlapján - közölte Martonyi János tárcavezető Harangozó Gábor (MSZP) országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére.

A Külügyminisztérium április közepén hozta nyilvánosságra, hogy nemzetközi jogi szakvéleményt készíttet, válaszul a kormány politikáját, az alkotmányozást és egyes törvényeket bíráló külföldi megnyilvánulásokra. Nemzetközileg elismert alkotmányjogászokat kértek fel, hogy formáljanak véleményt az alaptörvény negyedik módosításáról, illetve az ahhoz kapcsolódó törvények tartalmáról.

Harangozó Gábor a szakvéleménnyel kapcsolatban azt tudakolta, hogy Martonyi János kiket kért meg a feladat elvégzésére, milyen jogi formában - például megbízási szerződéssel - végzik a munkájukat a szakértők, és részesülnek-e díjazásban.

A külügyminiszter írásbeli válaszában kifejtette: a szakvélemény elkészítésének és fordításának várható költsége 10 millió forint, amelyet a Miniszterelnökség által létrehozott alapból fedeznek. "Különlegesen fontos érdek fűződik ahhoz, hogy fellépjünk a Magyarországot érintő megalapozatlan támadásokkal szemben, ezért érthető, hogy egy magas színvonalú szakvélemény elkészítését a Miniszterelnökség finanszírozza".

Azért, hogy a Külügyminisztérium az alaptörvénnyel és annak módosításával kapcsolatos érvrendszerét minél megalapozottabban alakíthassa ki, Trócsányi László nagykövetet, alkotmányjogászt kérte fel, hogy ajánljon néhány nemzetközileg elismert alkotmányjogászt, aki az alaptörvény negyedik módosításáról nem hivatalos szakvéleményt készítene. A miniszter később írásban kért fel három ismert jogászprofesszort, hogy ezt a munkát végezze el. A Külügyminisztérium e szakértői véleményt nem a Velencei Bizottság "ellenvéleményeként" kívánja megjeleníteni, hanem a kormányzati érvrendszer megfogalmazásához akarja felhasználni. Az ilyen tanácsadó vélemények elkészítése a kormányzati munkában természetes, és bevett gyakorlatnak számít.

Ugrás vissza Ugrás vissza...