Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Martonyi levélben is kifejezte részvétét Hillary Clintonnak

Cikk:

Levélben is kifejezte részvétét Martonyi János külügyminiszter amerikai kollégájának, Hillary Clintonnak az Egyesült Államok bengázi konzulátusát ért kedd esti támadás miatt és jelezte, hogy a tripoli magyar nagykövetség kész minden lehetséges módon segíteni az amerikai missziót.

A külügyminiszter csütörtökön közzétett levelében is tolmácsolta a kormány és a magyar emberek őszinte részvétét a "borzalmas tragédia" miatt, amely a bengázi amerikai konzulátuson az Egyesült Államok négy állampolgárának, köztük Christopher Stevens nagykövetnek az életét követelte. A magyar tárcavezető szerint semmi sem igazolhat egy olyan szörnyű és gyáva tettet, mint amilyen a líbiai amerikai konzulátus elleni támadás volt. Magyarország továbbra is elkötelezett a stabil, demokratikus és sikeres Líbia megteremtése mellett, és ezt a célt az Egyesült Államokkal és más szövetségesekkel közös erőfeszítésekkel érik el - írta Martonyi János. (Tavaly több hónapon keresztül Magyarország látta el az Egyesült Államok érdekeinek képviseletét Líbiában.)

Líbiai iszlám szélsőségesek kedd este megtámadták az Egyesült Államok konzulátusát Bengázi városában. A támadásban meghalt a május óta misszióvezetőként tevékenykedő Christopher Stevens amerikai nagykövet, a konzulátus három munkatársa és több líbiai őr. A támadást tiltakozásnak szánták egy Egyesült Államokban készült iszlámellenes film miatt. A muszlimok ártatlansága című filmben a muzulmán hívők szerint Mohamed prófétát gyalázzák. A BBC internetes oldalán azt írták, az amerikai nagykövet és munkatársai azt követően érkeztek a bengázi konzulátushoz, hogy a tiltakozók megtámadták a képviseletet, ezért igyekeztek evakuálni az épületet.

Ugrás vissza Ugrás vissza...