Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Matolcsy: felértékelődik a fogyasztóvédelem

Létrehozva: 2010. május 27.
Módosítás: 2010. május 28.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Az oktatási bizottság, a sport bizottság és az újonnan megalakult fogyasztóvédelmi bizottság is támogatta Matolcsy György kinevezését nemzetgazdasági miniszterré csütörtökön. A miniszterjelölt méltatta, hogy a fogyasztóvédelem parlamenti képviseletet kapott és hangsúlyozta, hogy kiemelt szán a turizmus fejlesztésének. 

A fogyasztóvédelmet a gazdaságpolitika egyik fontos elemének, egyben lakmuszpapírjának nevezte Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterjelölt az Országgyűlés fogyasztóvédelmi bizottságának ülésén csütörtökön, egyben méltatta, hogy a bizottság megalakulásával, a gazdaságpolitikai fordulat részeként ez a terület parlamenti képviseletet nyert.

A kereskedelemben meg kell erősíteni a magatartási kódexeket, viselkedési kultúrákat - mondta és felhívta a figyelmet rá: nem viselkedhet egy cégcsoport máshogy Magyarországon, mint saját országában. A kiemelt területek közé sorolta a pénzintézeti szektort, ahol a fogyasztók, a hitelfelvevők jogait erősebben kell védeni.

Csak papíron volt verseny a pénzügyi piacon

Matolcsy szerint a magyar pénzügyi rendszer résztvevői csak formailag versenyeznek, a gyakorlatban inkább monopolhelyzetűként viselkednek, ezért a problémás területeken a kormánynak be kell avatkoznia. Ide sorolta a nemzetközi összehasonlításban is magas kamatmarzsot és banki költségeket, hogy a jegybanki alapkamat csökkentést a pénzügyi rendszer nem, vagy csak lassan juttatja el a fogyasztókhoz, illetve a devizahitelesek problémáját.

Az állami felelősségvállalás a devizahitelesek problémájának rendezésében véleménye szerint nem mindenkinek érdeke, ezért is folyik nagy csata annak szükségességéről. A következő hetekben a kormánynak elő kell állnia olyan javaslattal, amely önkéntes alapon utat nyit a forintra átváltás, vagy a tulajdon bérleti joggá történő átváltása előtt, a teherviselésben pedig a bankrendszernek is részt kell vennie. A bizottság ellenszavazat nélkül, 12 igen és 4 tartózkodás mellett támogatta Matolcsy kinevezését nemzetgazdasági miniszterré.

Kiemelt szerepet kaphat a turizmus

A turizmusnak kiemelt szerepe lehet a magyar gazdaság jövőbeli növekedésében és a következő tíz évben létrehozandó egymillió új munkahely kialakításában - mondta Matolcsy György az oktatási és sport bizottságok csütörtöki együttes ülésén.
 
Jelenleg 400 ezer foglalkoztatottal, a GDP 6-7 százalékát adja a turizmus, amelynek kiemelt szerepe lehet a gazdasági növekedésben. A turizmus nemcsak a létrehozandó egymillió új munkahely harmadát adhatja, de hozzájárulhat ahhoz is, hogy a nyolc általánost nem végzett, 850 ezer főre becsült szakképzetlen munkaerőt is felszívja - hangsúlyozta Matolcsy. A jelölt szerint újra kell alkotni a turizmus koncepcióját, törvényt kell alkotni az ágazatról, és javítani szükséges a turizmus közgazdasági környezetét.

Német mintára alakulhat át a szakképzés
 
A szakképzés reformra szorul - jelentette ki a miniszterjelölt, aki a német mintát tartja kívánatosnak, ahol a gyakorlati képzésre háromszor annyi időt fordítanak, mint Magyarországon. A miniszterjelölt szerint a munkaerő képzését a piac igényei szerint szükséges alakítani, s ebben valamint az átképzésben a kormányzat együtt kíván működni a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával.

Kutatás-fejlesztésre jelenleg Magyarország a GDP egy százalékát fordítja, ezt a következő négy évben évente 0,1-0,15 százalékkal szükséges növelni, így négy év alatt 1,5 százalékra emelkedhet az arány. Ezt a mutatót az Európai Unió szerint a GDP 3-4 százalékára szükséges feltornázni. Matolcsy György elmondta azt is, hogy a szálláshelyek és a vendéglátás áfáját a környező országok forgalmi adójával összevetve kell csökkenteni ahhoz, hogy versenyképes legyen a magyar turizmus.

Az Országgyűlés sport és turisztikai bizottsága 14 igen egy nem és két tartózkodás mellett, az oktatási, tudományos és kutatási bizottság 18 igen, egy nem és két tartózkodás mellett támogatta Matolcsy György kijelölt nemzetgazdasági miniszter kinevezését.
Ugrás vissza Ugrás vissza...