Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A kormány folytatja a tárgyalásokat az IMF-el és az Unióval

Létrehozva: 2010. július 18.
Módosítás: 2010. július 19.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A kormány folytatja a strukturális reformok politikáját a tárgyalópartnerek által fontosnak tartott területeken, és folytatja a tárgyalásokat is a nemzetközi szervezetekkel - közölte Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, miután az IMF és az Európai Bizottság képviselői két hetes tárgyalássorozat után a hétvégén elutaztak Budapestről.

Két hétig tartó intenzív tárgyalássorozat után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége visszatér Washingtonba, az Európai Bizottság (EB) pedig elhalasztja a magyaroknak nyújtott hitel felülvizsgálatának lezárását. Az IMF továbbra is törekszik a magyar féllel támadt nézeteltérések áthidalására, a brüsszeli bizottság pedig helyesnek tartaná, ha egy későbbi időpontban folytatódnának a tárgyalások - közölték a szervezetek szombat este.

IMF: maradtak nyitott kérdések

Az IMF közleménye rámutat, hogy a magyar gazdaság az exportnak köszönhetően kilábalt a mély válságból, és júniusig nagyjából megfelelően teljesült a készenléti hitelkeretről szóló megegyezésben foglalt célok teljesítése. Ugyanakkor további erőfeszítésekre van szükség az elért eredmények megőrzése érdekében, és azért, hogy Magyarország fenntartható növekedési pályára álljon. Az IMF szerint a magyar illetékesekkel folytatott tárgyalásokon sok közös pontot találtak, maradtak azonban nyitott kérdések is.

Az Európai Unió (EU) fő végrehajtó testületének küldöttsége üdvözölte az új kormány elkötelezettségét a hazai össztermék (GDP) 3,8 százalékát kitevő idei költségvetési hiánycél elérése mellett, és nyugtázta, hogy számos intézkedés történt az ezt meghaladó hiányhoz vezető folyamatok ellensúlyozása érdekében – áll az EKB közleményében. Ugyanakkor a küldöttség megállapította: a magyar kormánynak számos kérdésben több időre van szüksége ahhoz, hogy további pontosítással szolgáljon.

Az IMF és a brüsszeli bizottság szerint a GDP az idén 0,6 százalékkal, jövőre pedig legkevesebb 2,5 százalékkal növekedhet, viszont további intézkedéseket szükségesek annak érdekében, hogy a GDP-arányos költségvetési hiány jövőre 3 százalék alá csökkenjen. A küldöttség sürgette a kormányt, hogy "tartsa tiszteletben a központi banknak, illetve annak működésének teljes függetlenségét." A pénzügyi szektorra kivetni tervezett különadóról a bizottság szakértői megállapították, hogy az hozzájárulhat a rövidtávú költségvetési kötelezettségvállalások teljesítéséhez, de jelenlegi formájában a befektetési kedv és a gazdasági növekedés számottevő visszaesését eredményezheti.
 
Matolcsy György: folytatjuk a tárgyalásokat

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter közleményben reagálva hangsúlyozta: a kormány folytatja a strukturális reformok politikáját a tárgyalópartnerek által fontosnak tartott területeken, és folytatja a tárgyalásokat is a nemzetközi szervezetekkel. A miniszter szerint a magyar kormány az IMF és az EU küldöttségével folytatott tárgyalásai során őszintén és nyíltan feltárta az első fél évi elhibázott költségvetési gazdálkodásból fakadó súlyos problémákat. A delegációk mindezek alapján elismeréssel méltatták az új kormánynak "a korábbi hibák kiigazítása érdekében tett tekintélyes lépéseit, amelyek a bankadó, a végkielégítéseket terhelő különadó és a költségvetési szférában érvényes fizetési korlátozás bevezetésével növelték az állam bevételeit, a 120 milliárd forintos minisztériumi zárolásokkal és a közpénzekkel való takarékos bánásmód betartatását szolgáló költségvetési felügyelők kiküldésével pedig jelentősen csökkentették az állami kiadásokat". A kormány folytatja a strukturális reformokat a tárgyalópartnerek által fontosnak tartott területeken és folytatni kívánják a tárgyalásokat is a nemzetközi szervezetekkel.
 
Az IMF, az EU és a Világbank 2008 novemberében összesen 20 milliárd eurós készenléti hitelkeretet nyitott meg Magyarország számára, eredetileg 17 hónapra, 2010 márciusáig. 2009 szeptemberében a magyar fél kérésére a nemzetközi szervezetek úgy döntöttek, hogy Magyarország 2010 októberéig hívhatja le a hitelkeret fel nem használt részleteit. A legutóbbi folyósítás 2009 szeptemberében történt. Az akkori döntés alapján a még rendelkezésre álló hitelforrást négy egyenlő, 800 millió eurós részletben lehetne lehívni a meghosszabbított futamidő hátralévő ideje alatt.
 
A pénzügyi segítségnyújtásról szóló megállapodás végrehajtásának sorrendben ötödik felülvizsgálata július 6. és 17. között történt Budapesten, az IMF, az EB és a magyar kormány képviselőinek részvételével.

Ugrás vissza Ugrás vissza...