Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Matolcsy: reformok sora jön 2011/2012-ben

Cikk:

Az idei pénzügyi stabilizáció után 2011-2012-ben egy sor reformot ígért Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) pénteki rendezvényén.

A kormány a gazdasági válság újabb hullámaira felkészülve azzal számol, hogy 2013-tól lendületet kap a globális bővülés, 2030-ra pedig Magyarország gazdasági fejlettsége megelőzi az EU átlagot. A miniszter megerősítette, hogy az idei 3,8 százalékos államháztartási hiánycélt tartja a kormány, és szigorú költségvetési politikát ígért. Matolcsy György szerint az árfolyamon és kamaton kívüli eszközökkel lenne lehetőség a monetáris élénkítésre, mivel azonban a jegybank nem osztja ezt a véleményt, a kormány az EU-források célszerűbb elosztásával, a kutatás-fejlesztésre szánt arányuk növelésével és az Új Széchenyi Tervvel biztosítaná a növekedést.

A valutaalap  és az EU létfontosságú és döntő segítséget adott Magyarországnak, enélkül pénzügyi összeomlás lehetett volna. A kölcsönszerződés októberben lejár, új kölcsönszerződést a magyar kormány nem kíván kötni, nincs rá szüksége - erősítette meg Matolcsy György, aki szerint a lejáró hitelek finanszírozását a pénzpiacokról kell biztosítani. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy  az ország stratégiai partnere marad az IMF-nek. A miniszter a 2011-12 közötti időszakra 10-15 erőteljes strukturális reform végrehajtását ígérte, amihez a kormánynak vissza kell szerezni a nemzetközi piacok és befektetők, a belföldi piaci szereplők és a lakosság bizalmát.

Ugrás vissza Ugrás vissza...