Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Jövőre három százalék alá vinné a hiányt a kormány

Létrehozva: 2010. szeptember 8.
Módosítás: 2010. szeptember 9.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

Magyarország jövőre 3 százaléknál kisebb államháztartási hiányt tervez, erről döntött a kormány szerdai ülésén - jelentette be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón szerdán.

A kormány elé október közepén kerülő jövő évi költségvetési tervezetet a Nemzetgazdasági Minisztérium a 3 százalék alatti államháztartási deficit jegyében készíti el. A miniszter szerint a GDP-arányosan 3 százalék alatti hiány első feltétele az idei 3,8 százalékos hiány teljesülése, második a bankadó kiterjesztése 2011-re. Harmadik feltétel a jövő évi 2,5-3 százalékos gazdasági növekedés, ami 150-200 milliárd forint többletbevételt hoz. Negyedik feltétel az olcsóbb állam, illetve olcsóbb közigazgatás megteremtése, míg az ötödik az állami vállalatok rendbetétele. "Az EU-hoz való csatlakozás óta a 2011. évi költségvetés lesz az első, amely megfelel a Stabilitási és Növekedési Egyezményben vállalt 3 százalékos hiánycélnak" - jelezte a miniszter, aki elmondta azt is, hogy az EU "ehhez minden támogatást megad, ennél nagyobb hiányt viszont nem támogat".

Magyarország októberben és novemberben lezárja a Nemzetközi Valutalappal (IMF) és az EU-val fennálló hitelszerződést, de új kölcsönszerződést nem kíván kötni - erősítette meg a miniszter, emlékeztetve arra, hogy a 20 milliárd euró összegű hitelkeretből, amiből 19 milliárd az IMF-EU csomag, 14,2 milliárd eurót hívott le Magyarország. Ha Magyarország vállalja és betartja a 3 százalék alatti hiányt 2011-re, akkor nincs szüksége a pénzügyi mentőövre, mert a piacról is képes finanszírozni magát - jelentette ki Matolcsy György. A miniszter bejelentette, hogy október 15-én feláll a Nemzeti Eszközkezelő Társaság, amelyhez kerülnek azok az ingatlanok, amelyek jelzáloggal terheltek, de az adósok nem képesek törleszteni.

Az EU még vitatkozik a szankciókról

Matolcsy György beszámolt a EU-s pénzügyminiszterek (Ecofin) keddi tanácskozásáról, ahol az a vélemény alakult ki, hogy a globális pénzügyi és gazdasági válságnak nincs vége, elképzelhető  a gazdasági növekedés "második lekonyulása". A tagországoknak teljesíteniük kell az általuk vállalt költségvetési hiánycélt, ellenkező esetben ugyanis kemény szankciókra számíthatnak, ez az Ecofin álláspontja, a szankciók keménységéről azonban még vita folyik. A németek a szavazati jog felfüggesztését, mások a strukturális és kohéziós alapok megvonását javasolják, de van olyan előterjesztés is, amely a mezőgazdasági támogatás megtartását mindenképpen szükségesnek tartja. A uniós pénzügyminiszterek a szankciók bevezetését két szakaszra kívánják bontani: az euróövezethez tartozó országokra 2011-2012-től vonatkoztatnák ezeket, a többi országra 2013-2014-től. Egy közös uniós bankadó bevezetéséről is tárgyaltak a pénzügyminiszterek, de még nincs megegyezés - jelezte Matolcsy György.

Ugrás vissza Ugrás vissza...